Tidligere skulle der ingenting til, før jeg kom op i det røde felt. Udover at arbejde med mit temperament og min tålmodighed – og generelt arbejde mindre, har jeg reduceret små ‘stressfaktorer’ i min hverdag. Det har uden tvivl medført en mere rolig hverdag uden ‘udsving’, hvor mit temperament stikker afsted med mig. Jeg har samlet nogle små fif til dig nedenfor, som du kan benytte dig af, hvis du savner nogle gode råd til at reducere den såkaldte ‘hverdagsstress’:
1) Slå notifikationer fra på din telefon: Det er et meget simpelt trick, men jeg er overbevist om, at det vil have en positiv effekt hos dig. Ved at slå notifikationer fra på din telefon, vælger du selv, hvornår du vil forstyrres – og ikke omvendt. Det gælder alt fra Facebook, Messenger, Instagram, TV-nyhederne mm. Det eneste der pt dukker op på min telefon er, når jeg modtager en sms. Det kan du også slå fra, hvis du ønsker. Derudover vender jeg altid min telefon om, så jeg ikke kan se skærmen, hvis jeg ikke ønsker at blive forstyrret. Sidst men ikke mindst, har jeg altid min telefon på lydløs. Det er så ikke altid lige smart, hvis folk gerne vil have fat i mig, men i perioder kan det ‘stresse’ og forstyrrer mig helt vildt, hvis den ringer.
2) Prioriter din søvn: Hvis du vil være en ‘kriger’ i løbet af dagen med energi og overskud til hverdagens projekter og udfordringer, har du brug for en god nattesøvn. Tidligere sov jeg meget let, og jeg vågnede af ingenting. I dag sover jeg som ‘prinsessen på ærten’. Dét der virkelig har gjort en forskel er, at vi har fået mørklægningsgardiner derhjemme. Om vinteren er det ikke det store problem, men i den lyse tid vi nu går i møde (yeah), er de mørke gardiner virkelig guld værd. Derudover har vi fjernet tv’et fra soveværelset, og jeg ‘må ikke’ ligge med min telefon, når jeg først har lagt mig i sengen. På den måde undgår jeg så vidt muligt stimuli og det ‘blå lys’, der påvirker det søvndyssende hormon, kort før sengetid. Sidst men ikke mindst, drikker jeg lidt mindre om aftenen. Jeg fokuserer i stedet på at drikke mere regelmæssigt i løbet af dagen, for jeg ved med sikkerhed, at jeg skal på toilettet i løbet af natten, hvis jeg drikker kort før, jeg hopper i seng.
3) Afsæt (nok) tid til transport: Det virker tosset, men dette punkt har virkelig været en øjenåbner for mig. Tidligere placerede jeg møder direkte i forlængelse af hinanden, og jeg var meget optimistisk, når jeg skulle transportere mig fra et sted til et andet. I dag har jeg altid 30-60 minutter afsat til transport mellem mine møder i København. Hvad er det værste, der kan ske? At jeg har 10 minutter for mig selv, inden næste møde? Det er måske meget rart, når det kommer til stykket.
4) Lær at sig ‘PYT’: Jeg har taget en stresscoachuddannelse hos Bjarne Toftegård, og ordet ‘pyt’ er helt sikkert én af de vigtigste ting, jeg har taget med mig fra den uddannelse. I nogle situationer kan vi hverken gøre til eller fra, og her kan det være nødvendigt at sige ‘pyt’ – og sig det endelig højt! Det virker nemlig mere overbevisende, når du siger noget høj, og ikke bare holder ‘dit pyt’ for dig selv. Tilbage til transporttiden. Er du havnet i en kø, og er du ved at komme for sent til et møde. Her kan du ikke rigtig gøre andet end sige ‘pyt’, og så må du lære af situationen og afsætte mere tid til transport fremover. I forlængelse af ‘pyt’ plejer jeg også at fremhæve de to muligheder, du altid har, når du står i en situation; enten må du ACCEPTERE, ellers må du AGERE. Det er generelt en indstilling, jeg har med mig i livet. Jeg kan fx ikke brokke mig over, at jeg er i dårlig løbeform, hvis jeg ikke gør noget ved det. Enten må jeg acceptere min nuværende form, ellers må jeg snøre løbeskoene og komme afsted.
5) Læg hånden på maven og tag fem dybe vejrtrækninger: Et lille fif, jeg benytter mig af, hvis jeg fx modtager en HASTE MAIL, hvor der i emnefeltet står ‘SVAR ASAP’. Eller hvis jeg modtager et opkald fra en person, der har brug for noget fra mig lige nu og her! Dét kan virkelig ‘stresse’ mig, hvis jeg er i gang med noget andet. I sådanne situationen hjælper det mig at lægge hånden på maven, og trække vejret hele vejen ned i maven, så jeg kan se min hånd bevæge sig. Det har en meget berolige effekt på mig. Simpelt fif, men det virker. Derudover kan jeg anbefale dig at downloade app’en: Headspace. Guidet meditation kan også have en fantastisk effekt, hvis der fx opstår en stresset situation på arbejdspladsen.
6) Prioriter motion i løbet af ugen: Personligt elsker jeg at bevæge mig. Jeg har helt sikkert også perioder, hvor jeg har sværere ved at komme ud af døren, men generelt prioriterer jeg motion og bevægelse i løbet af hverdagen. Uanset om det er en tur i fitnesscenteret, svømmehallen eller en gåtur i naturen, har motion og bevægelse en positiv effekt på vores generelle sundhed, energiniveau og overskud. Motion har også en forebyggende effekt, når det kommer til stress, og kan det også hjælpe dig til at sove bedre om aftenen, hvis du har trænet i løbet af dagen. Derudover kan en stille gåtur i parken eller skoven har en beroligende og helt mediterende effekt. Jeg går ofte en tur, hvis jeg har brug for at få ‘ro på tankerne’.
Seks forholdsvis simple fif fra mig til dig – jeg håber, du kan bruge dem ♡