Sundhed

Hvad udfordrer dig i at leve sundt? – part 2

Måske har du allerede læst mit forrige indlæg, hvor jeg kommer ind på nogle af de udfordringer, nogle af jer oplever i forbindelse med at leve sundt? Hvis ikke kan du læse mit første indlæg HER. I kom med en masse udfordringer, så jeg valgte at dele oplægget i to -men her kommer part 2. Go’ læselyst 🙂

“JEG KAN SIMPELTHEN IKKE FINDE MOTIVATIONEN TIL AT KOMME AFSTED TIL TRÆNING”
Dét spørgsmål tror jeg, der er mange der kan nikke genkendelse til. Hvad søren gør man, hvis man havner i en sådan situaiton? Som udgangspunkt vil jeg sige, at det er meget normalt at motivationen kommer og går. Det er fantastisk, når motivationen er i top, men du skal ikke tro, der er noget i vejen med dig, hvis motivationen daler – det er helt normalt.

I første omgang vil jeg anbefale dig at tage et kig på din motionsform. Hvilken type motion dyrker du? Laver du noget, du synes er sjovt? Eller gør du det af pligt? Der er ingen tvivl om, det er lettere at komme afsted til træning, hvis du gør det af lyst – og ikke af pligt. Tag et kig på din motionsform – måske det er på tide at skifte ud og prøve noget nyt? Det kan også være, at du skal hive en god ven med til træning? Det er bare lettere at komme afsted til træning, når du ved, at din kammerat venter på dig. Derudover kan din ven være med til at øge gejsten til træning, så du pludselig får presset dig selv mere, end du ville have gjort, hvis du trænede alene, fordi der går lidt konkurrence i den? Vel og mærket, hvis I ikke ender med at sludre fra start til slut? At træne med en god ven er virkelig et af mine allerbedste råd – så får du både trænet og set én, du godt kan lide. Genialt. Træner dine venner ikke, kan holdtræning, fx i dit lokale fitnesscenter eller anden holdtræning være en fantastisk mulighed.

Har du egentlig fundet en motionsform, du synes om, men har du stadig svært ved at komme ud af sengen om morgenen? Først vil jeg anbefale dig at tage et kig på din søvn. Sover du nok (ca. 7-8 timer om natten) og godt? Du kan måske optimere din søvnkvalitet? Fx ved at sove i et mørk og kølligt lokale, undgå koffein efter kl. 16 – og måske reducere tiden foran tv, telefon og computer inden sengetid. Det blå lys fra telefon mm. kan nemlig have en ’opkvikkende effekt’, ved at påvirke dit søvndyssende hormon, melatonin. Sover du nok og godt, kan du overveje, om du måske ikke skal træne om morgenen – men i stedet om eftermiddagen/aftenen? Det ene tidspunkt er ikke mere rigtigt, end det andet. Det handler om at finde det træningstidspunkt, der fungerer for dig – og ikke hvilket tidspunkt, der fungerer for andre.

Sidst men ikke mindst, har jeg altid den holdning, at du har to muligheder – nemlig at acceptere eller agere. Gider du ikke afsted til træning, må du enten acceptere det og blive hjemme. Nogle gange er det også den rette beslutning. Er du træt og uoplagt er svaret nemlig ikke altid; tag til træning. Bliv hjemme, accepter din beslutning, så du ikke ligger hjemme i sofaen med dårlig samvittighed. Nyd sofaen – du har helt sikkert fortjent at slappe af. Vil du gerne afsted, må du agere og lave en plan, så du kommer afsted. Du har ansvaret for dig selv og din træning – rock it!

 

“NÅR MAN GERNE VIL LEVE SUNDT, MEN ENS KÆRESTE ABSOLUT IKKE GØR”
Uha! Den er svær. Jeg kan virkelig godt forstå, at du ser det som en udfordring. Der er ingen tvivl om, at det er lettere at træffe ‘de sunde valg’, hvis din kæreste 1) støtter dig, og endnu bedre og lettere, hvis han samtidig også 2) ønsker at leve sundt med dig. Det er desværre ikke en selvfølge, og der skal selvfølgelig være plads til jer begge. Jeg oplever ofte kvinder i Cramers Studie som fx ønsker at tabe sig, som samtidig har mænd på hjemmefronten der absolut ikke har samme målsætning. De skal måske endda stige i vægt. Jeg kan sagtens se udfordringen, og der er ingen tvivl om, at det er lettere, hvis din kæreste selv går op i den sunde og aktive livsstil – uden at du skal ‘pådutte’ ham den. Når det så er sagt, så er jeg af den overbevisning, at vi bliver nødt til at snakke med hinanden. Fortæl ham, at det betyder RIGTIG meget for dig, at han støtter dig i at leve sundt – og fortæl ham, hvordan han rent praktisk kan støtte dig. Det er helt okay, at du fx fortæller ham, at det er hammer svært for dig at sige ‘nej tak’, hvis han sidder med chipsskålen fremme, når du prøver at nøjes med en kop te efter aftensmaden.

Jeg er overbevist om, at han gerne vil støtte dig, hvis du fortæller ham, at det virkelig betyder meget for dig – og gør dig selv den tjeneste, at du samtidig fortæller ham, HVORDAN han skal støtte dig, så det ikke bliver en gætteleg. Jeg har lidt på fornemmelsen, at det er noget, vi kvinder godt kan blive bedre til. Har jeg ret? 😉

 

“TRÆNING OG IVF (FERTILITETSBEHANDLING) – HVAD MÅ JEG?”
Det er et rigtig godt spørgsmål – og der er mange delte meninger om, hvad du må, og hvad du bør undgå, hvis du går i fertilitetsbehandling. Jeg tænker, det er et oplagt emne at tage op i et seperat blogindlæg, så jeg skriver det på min ‘to do liste’, og så undersøger jeg mere i mellemtiden.

 

“JEG HAR TUNGE BEN VED LØB – NOGLE TIPS?”
Uha, det kan der være mange grunde til. Træner du meget? Måske har du brug for længere restitutionspauser mellem dine træningspas? Får du sovet nok og godt? Manglende søvn – eller dårlig søvn kan medføre en træt krop, og det kan sagtens medføre mindre overskud til træning! Det kan også være din kost, der spiller ind. Måske har du brug for nogle flere kulhydrater i din kost, så du får mere energi til dine løbeture? Det er lidt svært for mig at være konkret, når jeg ikke kender til den konkrete situation, men jeg håber, at du kan bruge mine tanker 🙂

 

“KALORIELETTE OG MÆTTEDE MELLEMMÅLTIDER – DER IKKE ER YOGHURT ELLER SKYR”
Jeg lavede et indlæg i sidste uge, her kan du måske finde lidt inspiration – læs mere HER.

 

“AT HOLDE DEN SUNDE KOST I MERE END 2-3 UGER – SÅ JEG IKKE SKAL STARTE FORFRA HVER UGE?”
Det er helt sikkert en udfordring, mange kan genkende fra sit eget liv. Er det svært for dig at fastholde den sunde kost i mere end 2-3 uger, så lyder det i mine ører som om, at der er for stor forskel på din almindelige kost og ‘den sunde kost’, du ihærdigt forsøger at implementere i din livsstil. Har jeg ret? I så fald er mit forslag, at du fremadrettet justerer mindre i din almindelige kost, end du tidligere har gjort. På den måde kan du måske lettere vænne dig til de nye og sundere tiltag i din kost og hverdag – så du ikke ændrer alt på én gang?

Sagt med andre ord. Den metode du tidligere har benyttet dig af, tyder ikke umiddelbart på at virke hos dig, og måske det er på tide at prøve noget nyt, så du ikke skal blive ved med at starte forfra. Dét er i hvert fald super hårdt og drøn demotiverende.

 

“AT STÅ IMOD ‘USUNDE SAGER’ I SOCIALE SAMMENHÆNGE – FX PÅ ARBEJDSPLADEN”
Det kan virkelig også være svært – især hvis du arbejder et sted, hvor der konstant bliver serveret kage eller andre søde sager. Der er jo altid en god grund til at servere noget sødt – fx fødselsdage, barsel, ‘velkommen tilbage’, torsdagssnolder eller fredagskage. Først og fremmest vil jeg sige, at det er helt okay at sige ‘nej tak’. Jeg ved godt, det kan være hammer svært, især fordi nogle vil komme med en ‘stikpille’ retur og spørge; nårhh – hvorfor ikke? Er du på slankekur?. Jeg synes altid, det er lidt ‘sjovt’, når der kommer et sådan spørgsmål. Hvorfor kan vi ikke bare støtte hinanden? Hvorfor komme med et spørgsmål retur, hvis én siger nej tak? Det er måske fordi, jeg arbejder i en branche, hvor jeg netop ved, hvor stor en udfordring det kan være hos andre mennesker, når de skal sige nej tak til søde sager. Af samme årsag ville jeg aldrig spørge eller lægge noget i det, hvis nogle sagde ‘nej tak’ til det, jeg havde med. Tilbage til spørgsmålet – det var lige min personlige holdning.

Mit bedste råd til dig er, at du husker dig selv på, at det er helt okay at sige nej tak. Når det så er sagt, skal der også være plads til lidt søde sager i en sund og varieret kost. Ellers bliver det simpelthen for kedeligt, hvis du spørger mig. Er du et meget socialt menneske, der ofte er til sociale arrangementer, vil du formentlig også blive tilbudt diverse lækkerier i løbet af ugen. Igen – lidt sødt hist og her gør absolut ingen forskel, og det betyder ikke, at du fx forhindrer dig selv i at fastholde din vægt eller opnå det vægttab, du går og drømmer om – men siger du ‘ja tak’ hver dag, bliver det måske en større udfordring?

Er kage på arbejdspladsen en stor udfordring for dig, kan det måske hjælpe at lave en lille aftale/konkurrence med én af dine kolleger? Det kan fx være, at I laver en aftale om, at du eller I kun må spise kage to gange om ugen. Det har jeg overhørt flere fra Studiet gøre på arbejdspladsen, og hvis det kan fungere for dig, er det jo genialt.

. . . . .

Jeg har forsøgt at få flest mulige af jeres udfordringer med i de to indlæg, jeg nu har skrevet. Har jeg ikke fået din udfordring med, er du altid velkommen til at skrive til mig på Instagram.

XX ML

 

Posted in blog, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram