27
jul
2013
0

Forlæng din mæthedsfornemmelse

Du kender sikkert følelsen af sugar cravings? Hvis du ofte oplever denne trang til søde sager, eller hvis du bliver sulten kort efter et måltid, så kan nedenstående råd måske hjælpe dig på vej mod en længerevarende mæthedsfornemmelse.

1. Spis flere fibre
En fiberrig kost vil medføre en længerevarende mæthedsfornemmelse. Du finder kostfibre i mange forskellige fødevarer, bl.a. i grove ris, kartofler og havregryn, og herudover er frugt og grønt ligeledes rige på fibre. Nogle kostfibre (de opløselige) binder væske til dig, og dette resulterer i at maden fylder mere og mavetømningshastigheden sænkes, hvilket medfører til en øget mæthedsfornemmelse. Derudover sætter fibrene gang i din fordøjelse, de har en positiv indflydelse på dit kolesteroltal, og undersøgelser har ydermere vist, at en fiberrig kost kan virke forebyggende mod hjertekarsygdomme. En voksen person anbefales at indtage mellem 25-35 gram fibre pr. dag! Får du nok?

2. Undgå hurtigtoptagelige (“hurtige”) kulhydrater
Hurtige kulhydrat finder du bl.a. i hvidt brød, pasta, kiks, slik, chips m.fl.. Du bør begrænse indtaget af hurtige kulhydrater, da de påvirker dit blodsukker voldsomt, og indtaget af disse vil i sidste ende medføre til en øget sukkertrang! Du kan læse mere om hvorfor de hurtige kulhydrater har denne påvirkning i mit tidligere blogindlæg (klik her). Begræns derfor indtaget af hurtige kulhydrater, og erstat dem med mere fibrerige kulhydrater.

3. Spis protein til alle måltider
Protein medfører i modsætning til mange kulhydrater til et stabilt blodsukker. Proteiner er mere komplekse for kroppen at nedbryde, og de fastholder dit blodsukker stabilt. Ved at indtage protein til hvert måltid kan du sikre et stabilt blodsukker igennem hele dagen, og derigennem vil du opleve en længerevarende mæthedsfornemmelse.

4. Drik rigelige mængder af vand
Når du føler sult, har du så overvejet, om du egentlig føler tørst? Det lyder måske tosset, men hjernen har svært ved at skelne mellem sur og tørst, da begge registreres samme sted i hjernen. Et godt råd vil derfor være at drikke et stort glas vand og efterfølgende vurdere, om du rent faktisk var sulten – eller om du blot var tørstig?

5. Husk din søvn
Søvn vil ikke direkte forlænge din mæthedsfornemmelse, men søvn er yderst centralt, hvis du ønsker et velfungerende fordøjelsessystem. Hvis du igennem en længere periode får for lidt søvn, vil dit kortisolniveau (stresshormon) stige, og dette vil bl.a. medføre til en øget appetit.

5 forholdsvis overskuelige retningslinjer, hvis du spørger mig – give it a try :)
// Marie Louise

2 Svar

  1. Anna

    Hej Marie Louise. Jeg har netop opdaget din blog og er allerede blevet helt vild med den :) Jeg har lige et spørgsmål som egentlig er ude af kontekst i forhold til indlægget, men here goes: Jeg synes det er svært at få en stram SU-økonomi til at hænge sammen med naturlige, sunde og økologiske råvarer i hverdagen, har du nogle gode tips til dette? Hvor meget handler du ca. selv ind for pr. uge?
    Fortsat god sommer til dig :)

  2. admin

    Hej Anna. Jeg er glad for at høre, at du synes om min blog, og jeg håber, at du vil fortsætte med at følge med herinde :) Ift. dit spørgsmål vedr. en stram SU-økonomi og en sund kost, så vil jeg give dig ret i, at det er utrolig svært at få det til at hænge sammen – desværre. Jeg er lidt privilegeret på det punkt, forstået på den måde, at jeg bor sammen med min kæreste, og han sætter ligeledes pris på at spise en sund kost. Vi deler derfor udgifterne, og det gør det en smule billigere at være to. Vores madbudget er forholdsvis stort – vi bruger ca. 700-800 kr. om ugen på mad til os begge. Det bedste råd jeg umiddelbart kan komme med er at handle stort ind en gang om ugen – du kan eventuelt prøve at lave en madplan, så du undgår madspild? Du må også have en dejlig sommer :)

Instagram