Sundhed

Hvad er bedst at spise?

Ønsker du at tabe dig, hvad er så bedst at spise? En bolle med smør og ost, eller en portion skyr med topping overload? Mange vil måske tænke, at en portion skyr med topping er bedst, men er det nu også det? Laver du en portion skyr med frugt, chokolade, kokos mm., får du hurtigt et sted mellem 350-400 kcal. Antallet af kalorier afhænger naturligvis af mængden af de forskellige fødevarer, men jeg tror, du forstår min pointe. Spiser du en bolle med smør og ost, får du formentlig samme mængde energi. Om du får kalorierne fra skyr eller en bolle, betyder ingenting for ‘dagens kalorieregnskab’ – du får kalorierne under alle omstændighederne. Har du et mål om at tabe dig, er det fuldstændig ligegyldigt, hvor du får kalorierne fra. Det handler udelukkende om, hvor mange kalorier du indtager (spiser/drikker) i løbet af dagen, i forhold til dit aktivitetsniveau. Skal du reducere din vægt, skal du ligge i kalorieunderskud! Dét kalorieunderskud kan du altså sagtens opnå, uanset hvad du spiser til morgenmad. Det handler om mængden af energi (kcal) i det måltid PLUS alle dine øvrige måltider den dag, i forhold til dagens aktivitet.

Det er selvfølgelig ikke ‘fuldstændig ligegyldigt’, hvor du får kalorierne fra – forstået på den måde, at du selvfølgelig skal have en varieret kost, med vitaminer og mineraler, sunde fedtstoffer, kostfibre mm. Vi kan nok hurtigt blive enige om, at du ikke ligefrem bliver sprængtfyldt med energi, hvis du lever af toastbrød og chokoladefrøer. 

Næste ting! Det er måske interessant at se nærmere på, hvad der holder dig mæt længst tid? Havde du spurgt mig om dét spørgsmål for år tilbage, havde jeg uden tvivl sagt; “SKYR – det indeholder nemlig en masse proteiner, der bidrager til en god mæthedsfornemmelse”. Det er som sådan også korrekt, men kan forestillingen om, at ‘protein mætter mest’ også overbevise os om, at det rent faktisk mætter bedst? Det tror jeg! Jeg vil ikke blande mig i, om du spiser det ene eller andet til morgenmad, men jeg tror, at mange af os vil have godt af at ryste posten og “starte forfra”, når det kommer til vores tankegang ift., hvad der er “sundt” og “usundt”, hvad der mætter mest, og hvad vi BØR spise.

Mange som ønsker at tabe sig, begår i min optik den fejl, at de begynder at ændre markant i sine spisevaner – fx at udskifte sin yndlings morgenbolle med ’sundhedsskyren’. Jo flere fødevarer, vi udskifter i vores ‘normale kost’, jo sværere vil det også være for os at fastholde vores nye kost på sigt. Det kan sagtens være, at du snildt kan tabe dig 5-10 eller flere kilo, hvis du fx udelukker en masse fødevarer fra din kost – fx ris, brød, slik og chips, men kan du fastholde denne udelukkelse på sigt? Mange vil svare nej! – og hvorfor så gøre det i første omgang? Hvorfor så ikke lære at justere lidt i mængderne, så vi stadig kan spise alt – blot med måde? Én af udfordringerne ved at benægte sig selv at spise specifikke fødevarer er også, at det kan resultere i, at vi går fuldstændig amok, når vi først får tænderne i den mad, vi normalt ikke tillader os selv at spise. Vi kan altså ende med at overspise. Det kan medføre dårlig samvittighed og tankegangen; så kan det også bare være lige meget. Måske du kan nikke genkendelse til det?

Min pointe med dette indlæg er ikke at sige, at du kun skal spise boller med smør og ost, men at du skal vide, at der er plads til alle fødevarer i en varieret kost. Nogle fødevarer skal du måske spise mindre mængder af, men der er ingen grund til at udelukke bestemte fødevarer. Har du prøvet at tabe dig igen og igen, uden at have succes med vedligeholdelse på sigt? Så er det måske på tide at afprøve en ny tilgang?

Spørgsmålet er – vil du hellere spise lidt mindre portioner af de fødevarer, som giver dig en større smagsnydelse? Sammenlignet med at spise større mængder af andre fødevarer, som måske tilfredsstiller din smagsoplevelse mindre? Det ene er ikke mere rigtigt end det andet –  og det behøver ikke at være enten eller. Tidligere havde jeg prioriteret en stor salat med kylling til frokost, hvor jeg idag hellere vil have to rugbrødsmadder med avokado og æg. Jeg vil ikke bruge min energi på at tælle kalorier, men jeg kan hurtigt fortælle dig, at jeg snildt får 400-500 kcal. i min salat, fordi jeg fylder den med avokado, dressing mm., og jeg får formentlig samme mængde energi, når jeg spiser mine rugbrødsmadder eller lign.

Elsker du din skyr til morgenmad, så fortsæt endelig med det – men har du som mig spist skyr igennem hundrede år, er det måske meget godt at prøve noget nyt, og ostemaden har fået en total renæssance i mit liv. Når det så er sagt, skal det hele selvfølgelig ikke ende i ostemadder, som det fx gjorde under min graviditet (ups). Du skal selvfølgelig stadig sørge for at spise varieret – få dine grøntsager, kostfibre, fisk mm., men husk nydelsen i mad, og ikke kun fornuften♡♡

Ps., i går delte jeg opskriften på de lækreste boller – du finder den her.

XX. ML

Posted in blog, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram