Hverdagstanker

Hvordan får jeg et afbalanceret forhold til sundhed, kost og træning?

Jeg har skrevet et indlæg til EuroWoman. Du kan læse indlægget her eller nedenfor:

Hvornår er det nogensinde godt nok? Vi lever i en verden, hvor vi konstant stræber – stræber efter perfektion. Vi ønsker den slanke og veltrænede krop – i højere grad end vi ønsker den sunde krop. I stræben efter den ’perfekte krop’ glemmer vi alt om sundhed og velvære på vores vej. Som modsvar til denne stræben er der alle dem, der snakker om fysisk og mental sundhed – om at være i balance. Men hvornår er man egentlig i balance? Er man i balance blot fordi man bruger ordet flittigt? Jeg er træt af at høre på alle dem, som siger, at de er i balance, når deres post på Instagram og andre sociale medier indikerer noget helt andet. Hvordan opnår man overhovedet et afbalanceret forhold til sundhed, kost og træning?

Som coach og træner for mine klienter, og som inspirationskilde for mine følgere på de sociale medier, ønsker jeg naturligvis at udstråle, at jeg har et sundt forhold til kost og træning. Dét jeg prøver at sige er, at jeg vel prøver at indikere, at jeg er i ’balance’. Men er jeg i virkeligheden det?

Hvis jeg havde spurgt mig selv for nogle år tilbage, ville jeg sige, at jeg havde et sundt og tilmeld afbalanceret forhold til kost og træning. Jeg spiste sundt og varieret, og jeg dyrkede motion 5-6 gange om ugen. Hvis jeg havde lyst til pizza, burger, chips eller kage, så spiste jeg det. Hvis jeg ikke havde overskuddet eller lysten til træning, tog jeg en hviledag. Ergo – jeg var sund størstedelen af tiden, men der var også plads til de mindre sunde ting i min hverdag, som jeg havde lyst til . En god ’80/20’ fordeling, som jeg også anbefaler mine klienter i dag. Det lyder alt sammen meget fint, men set i bakspejlet, var jeg så i den såkaldte ’balance’ dengang? Jeg må hellere være ærlig og sige ’nej’. Hvis jeg dengang spiste mindre sundt, så havde jeg ærlig talt en halv dårlig følelse i kroppen. Hvis jeg tog en hviledag fra træning, så skulle jeg op til flere gange overbevise mig selv om, at det var okay, og at restitution var nødvendigt for at opnå en sund og stærk krop. Uanset hvordan jeg vender og drejer det, så sad jeg tilbage med en følelse af dårlig samvittighed.

Det er blevet ’det nye’ at være i balance, og netop fordi mange inden for sundhedsfeltet udtrykker at være i denne tilstand, har ordet mistet sin betydning for mig. Et synonym for balance er sindsro, hvilket jeg bedre kan identificere mig med. Jeg er i dag blevet meget bedre til at lytte til min krop og de signaler, den fortæller mig. Hvis jeg har lyst til usunde sager, så spiser jeg det. Jeg lever fortsat sundt størstedelen af tiden, og derfor er der også plads til mindre sunde ting fra tid til anden. Hvad er forskellen så fra tidligere? At jeg ikke sidder tilbage med følelsen af dårlig samvittighed. I dag kan jeg holde træningsfri – ikke bare 1-2 dage i træk, men en uge – uden at tænke videre over det. En uge uden træning ville tidligere have givet mig følelsen af, at jeg var doven, og jeg ville være nervøs for at tage på. I dag tænker jeg i højere grad, at det netop er sundhed og velvære, at jeg kan give min krop hvile.

Nu sidder du måske med tankerne: ’det er fint, Marie Louise, men hvordan når jeg dertil?’. Det er et rigtig godt spørgsmål, og jeg har naturligvis ikke et endegyldigt svar på det. Vi er alle sammen forskellige, derfor er det også meget individuelt, hvordan lige netop du når til en følelse af sundhed. Hvad der er balance for mig, er ikke nødvendigvis balance for dig. Når det så er sagt, er jeg ikke perfekt. Selvfølgelig er jeg ikke det. Det er der ingen, der er! Måske er det netop den erkendelse, som har fået mig dertil, hvor jeg er i dag? I det øjeblik jeg stoppede med at stræbe efter den ”perfekte krop” opnåede jeg, på en eller anden måde, en tilstand af indre ro og accept – en følelse af balance om man vil.

 

GODE RÅD & TANKER

1: Undgå at sætte forbud for dig selv. Hvorfor? Vi craver ofte de ting, som vi forbyder os selv at spise. Hvis du spiser sundt størstedelen af tiden, og hvis du dagligt får bevæget dig, vil der også være plads til usunde sager.

2: Hvis du har lyst til pizza, burger, chips eller kage, hvad gør du så? Spis det med måde og med god samvittighed!

3: Hvordan fastholder du motivationen til at leve sundt? Spørg dig selv – kan du se dig selv spise og træne, som du gør nu om 3, 6 eller 12 måneder? Hvis nej, så bør du justere.

4: Det handler ikke kun om den fysiske træning – husk den mentale! Hvad gør jeg, når jeg træner mit mentale jeg? Jeg tager ud til vandet. At se, lytte og dufte vandet, har en beroligende effekt på mig.

5: Hvad sker der, når du når dit mål? Skal du så absolut finde et nyt? Skal vi altid have et mål at stræbe efter? Eller er det okay at være tilfreds?

Posted in blog, Hverdagstanker, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram