Kaffeis

Det er sommer, og jeg elsker is – især kaffeis. Jeg har inviteret gæster til grillhygge i den kommende weekend, og i den forbindelse skal der naturligvis være lidt til den søde tand, når vi har fået tygget os igennem de store bøffer. I den anledning eksperimenterer jeg i øjeblikket med min mors opskrift på hjemmelavet is. Den eneste forskel fra min mors til min opskrift er, at jeg har erstattet den traditionelle flormelis med sukrin melis – for at reducere kalorieindholdet en smule.

Ingredienser (til en portion, ca. 6 personer)

  • bæger pasteuriserede æggeblommer (ca. 75 gram) (= fire friske æggeblommer)
  • 60 gram sukrin melis (du kan også vælge at bruge almindelig flormelis)
  • 2 bærger pasteuriserede æggehvider (ca. 80 gram)
  • 1 flaske creme fine (21 %) til piskning
  • 2 spsk. Nescafé Espresso
  • 1 spsk. Nescafé GOLD
  • 10 gram fedtfattig kakaopulver (fra Urtekram)
  • Evt. 5-10 dråber flydende sødemiddel fra ISIS

Fremgangsmåde

  • Kom de pasteuriserede æggeblommer og sukrin melis i en skål, og pisk indtil du får en luftig masse.
  • Tilsæt derefter de pasteuriserede æggehvider, og pisk igen. 
  • Tilsæt nu Nescafé Espresso og GOLD samt kakaopulver, og vend ingredienserne i din “ægge-melis-masse”. Du kan vælge at kværne din Nescafé GOLD med køkkenmorder eller med en ske. Hvis du ønsker at få små kaffestykker i din is, så undgår du bare at kværne kaffen.
  • Du har nu lavet det, jeg kalder “smagen” til kaffeisen (forklaring følger). Det er vigtigt, at du smager din “smag” til. Hvis du ønsker en kraftigere kaffesmag, tilsætter du mere Nescafé, og hvis du ønsker den mere sød, tilsætter du eventuelt lidt sødemiddel. Jeg må dog pointere, at kaffesmagen bliver mere kraftig, når isen har været i en tur i fryseren 🙂
  • Pisk nu din creme fin i en anden skål. Når flødeskummet er færdigt, så vender du forsigtigt “smagen” i din flødeskum (lidt af gangen). Dvs. du skal ikke piske “smagen” og flødeskummen sammen.
  • Hæld nu din masse i en skål, og kom den i fryseren. Jeg bruger en silikoneform, for så er det nemt at få isen ud, når det er spisetid.
  • Lad isen stå i fryseren natten over – eller lav den om morgenen, hvis du skal bruge den om aftenen, og så er der vist ikke andet at sige end – velbekomme 🙂

Ovenfor skriver jeg “smagen”. Årsagen er, at du selv kan vælge, hvilken smag du tilsætter i æggemassen. Jeg valgte denne gang at lave en kaffeis, fordi det klart er en af mine favoritter. Du kan også vælge at tilsætte friske/frosne bær, vanilje eller lign. til din æggemasse. 

Energiindhold

Hele portionen indeholder: 847 kcal., 29 gram protein, 20 gram kulhydrat og 74 gram fedt. Portionen indeholder 192 kcal. pr. 100 gram.

Det er svært for mig at vurdere, hvor mange personer der er til, da det naturligvis afhænger af, om du inviterer gæster med dessertmaver uden bund eller ej 😉 Umiddelbart vil jeg sige, at portionen rækker til seks personer, og så kan du lave lidt friske bær, vaniljeskyr eller lign. som tilbehør. Hvis portionen opdeles i seks stykker, så får hver person en portion på ca.141 kcal.., 4,8 gram protein, 3,3 gram kulhydrat og 12,3 gram fedt – hvilket jo bestemt ikke er nogen særlig syndig dessert, hvis du spørger mig 🙂

Det første billede nedenfor viser hele portionen, og det sidste billede med jordbær er halvdelen af portionen.

// ML

foto 5

foto 4

Posted in Opskrifter

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram