Sundhed

Min historie – part 2

Som lovet vil dette blogindlæg omhandle mit liv PT, med fokus på min kost og træning. Derudover vil jeg forklare lidt mere om mit forhold til slik og alkohol – og afslutningsvis vil jeg komme med nogle kost- og træningsråd og samtidig gøre min holdning til kulhydrater klar og tydelig.

Men først … 
Jeg fik efter sidste blogindlæg en forespørgsel på, om jeg kort vil redegøre for paleo principperne – og selvfølgelig vil jeg det! Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om “stenalderkost”, og jeg vil derfor i første omgang anbefale jer at læse dette blogindlæg – klik herog hvis I fortsat har nogle spørgsmål til paleo og kostens principper, så smider I blot en kommentar afsted nedenfor.

… hvor nåede jeg til?
I februar 2012 fik jeg som sagt et lille wake-up-call, da venner og familie begyndte at kommentere min vægt. Til et vist punkt var det dejligt at høre, at de bemærkede, at jeg havde tabt mig – jeg havde trods alt kæmpet for dette igennem mange år, men deres kommentarer var ikke positivt ment, og det fangede jeg heldigvis forholdsvis hurtigt. Trods min uddannelsesmæssige erfaring indenfor kost og træning, så havde jeg tilbage i februar måned svært ved at se, hvordan jeg skulle komme ud af min lille “paleo og spinnings-bobbel”, og jeg valgte derfor at søge hjælp/ vejledning hos Cecilie Lind (du kan se Cecilies hjemmeside ved at klikke her). Cecilie og jeg havde et vejledningsmøde, hvor hun hurtigt fik gjort det klart for mig, at jeg måtte øge mit daglige kulhydratindtag, hvis jeg ønskede at opnå resultater af den styrketræning, hun ville anbefale mig at påbegynde. Det lyder måske tosset, men efter 11 måneder uden kulhydrater, så var det rent faktisk en udfordring, at jeg skulle begynde at spise 50 gram havregryn inkl. proteinpulver til morgenmad, og derudover stod den på ris, kartofler eller lign. til adskillige mellemmåltider i løbet af dagen.

I den efterfølgende periode havde jeg fokus på at indtage flere kulhydrater, og jeg havde 5 styrketræningspas om ugen. Mængden af konditionstræning var begrænset, da mit mål var at opbygge muskelmasse. Jeg lå dagligt i energioverskud, hvilket var nødvendigt, da målsætningen var at øge min muskelmasse. 1-2 måneder senere var min vægt steget så tilpas meget, at jeg ikke længere modtog små bemærkninger, men jeg fik til gengæld at vide – op til flere gange – at jeg så langt sundere ud. Efter at have vænnet mig til de ekstra kilo, måtte jeg jo give mine medmennesker ret i, at jeg tidligere så alt for lille og skrøbelig ud. Det var aldrig hensigten, især ikke da jeg havde – og har – et mål om en sund og veltrænet krop. Jeg synes, det er utrolig vigtigt, at jeg i min rolle som ernærings- og træningsvejleder udstråler en sund og rask krop – og ikke en lille og skrøbelig én. Jeg har en drøm om at være et forbillede for mange af de mennesker, jeg forhåbentlig kommer til at arbejde sammen med i fremtiden, og jeg er overbevist om, at jeg når længere med mine nuværende kost- og træningsvaner sammenlignet med mine tidligere, hvor paleo og spinning udelukkende stod på dagsorden. Jeg ser min periode med paleo/ stenalderkost som en meget lærerig tid, som jeg aldrig vil have været foruden. At opleve en livsstil på egen krop gør mig stærkere ift. min vejledning, og denne erfaring kan man ikke læse sig til i diverse fagbøger!

Kulhydrater – et must!
Flere og flere bliver afskrækket af kulhydraterne – og med god grund, forstået på den måde, at flere slankekure/livsstilsændringer mm. anbefaler folk at reducere mængden af kulhydrater i sin kost, hvis målet er vægttab. Jeg har som sagt selv afskåret kulhydraterne fuldstændig fra min kost igennem en længere periode, og jeg havde det virkelig godt med det, men i sidste ende måtte jeg indse, at nu var det nok. At minimere sit daglige kulhydratindtag er hensigtsmæssigt – for en afgrænset periode, hvis målet er vægttab. Ved at spise på denne måde vil du tillade din krop at tære fra dine fedtdepoter hurtigere, end hvis du har en masse sukker (glukose) til rådighed, hvilket er tilfældet, hvis du indtager mange kulhydrater. Det er dog vigtigt at vide, hvornår målsætningen er opnået, og derefter lægge en plan for, hvordan kosten efterfølgende skal se ud. Hvis indtaget af kulhydrater ikke stiger, og hvis du fortsætter din daglige mængde af fysisk aktivitet, så vil du fortsat tabe dig. Jeg var heldig at have venner og familie omkring mig, som hev fat i mig, men det havde naturligvis været federe, hvis jeg selv kunne have stoppet legen, mens den var god.

Mit forhold til kulhydrater i dag?
Der er ingen tvivl om, at jeg hellere vil spise en mere proteinrig kost sammenlignet med en mere kulhydratrig kost, udelukkende fordi min mave har det bedre, jeg har en bedre balance i min krop, og jeg føler mig langt mindre oppustet og udmattet efter et måltid. MEN – da denne type kost ikke hænger sammen med den målsætning jeg har – ift. træning – så nytter det simpelthen ikke noget, at jeg minimerer mit daglige kulhydratindtag i den udstrækning, jeg gjorde tidligere. Jeg har efter en længere periode eksperimenteret med mit daglige indtag af kulhydrater, for at finde min “gyldne balance” for, hvor meget kulhydrat jeg kan indtage på en dag. Vi er alle sammen forskellige, og mit daglige indtag af kulhydrater er måske ikke tilstrækkeligt for dig – eller måske er det for meget, hvis du eksempelvis ikke er fysisk aktiv. Jeg indtager kulhydrat til min morgenmad, hvor jeg bl.a. får havregryn/grød med frugt. Derefter spiser jeg kulhydrater i forbindelse med min træning – dvs. kort før – og direkte efter træning. Resten af dagen lever jeg forholdsvis low carb, og denne balancegang har jeg det rigtig godt med. Jeg indtager bl.a. ikke kulhydrater til mine aftensmåltider, hvilket fungerer godt for mig. Når jeg har spist aftensmad, så er der typisk ikke fysisk aktivitet på programmet, og jeg har derfor ikke behov for kulhydrater til dette måltid, og jeg ser samtidig ingen grund til at indtage disse, når jeg blot skal ligge og putte i 7-8 timer 🙂

Kort sagt – så er der ingen grund til at være afskrækket for kulhydraterne, men det er bestemt en god idé at overveje, om du har “fortjent” den mængde af kulhydrat, som du indtager. Det skal forstås på den måde, at du bør overveje, om du har være tilpas aktiv den pågældende dag. Jeg kan ikke lave nogle generelle retningslinjer for, hvad din “gyldne balance” ift. kulhydrater er, men jeg vil anbefale dig at være opmærksom på dit indtag og mærk efter – og se hvordan vægten reagerer.

Slik og søde sager
Mit forhold til slik og søde sager? Jeg spiser aldrig kage, chips, chokolade eller lign., da jeg efterhånden har fået overbevist mig selv om, at jeg ikke har behov for disse sager. Det er helt fint at indtage søde sager, hvis man kan begrænse sit indtag, men jeg har svært ved at stoppe, når jeg først får smagen af sukker. Det lyder måske lidt grådigt, men sådan har jeg det. Det har derfor være lettere at udelukke søde sager fra min kost, og det har jeg haft det helt fint med. I starten forstod min familie ikke rigtigt, at jeg ikke spise kage til fødselsdage eller lign., men de har efterhånden accepteret, at jeg bare ikke spiser det. Jeg føler på ingen måde trangen til de søde sager, og jeg vil lagt hellere sætte tænderne i et stykke frugt, da denne mængde af sukker tilfredsstiller mig ganske fint. Jeg har dog noget for bland selv slik. Jeg ved ikke, hvad det er med bland selv slik, men jeg ved, at jeg ikke er den eneste, som har denne craving. Jeg elsker det virkelig, og det er simpelthen så hyggeligt at sidde med sin egen blanding i sofaen eller i biografen en lørdag aften. Jeg spiser ikke slik hver uge, men det sker oftere og oftere. Jeg har ikke en fast cheat dag om ugen, men jeg spiser slik, når jeg føler lyst til det, og det ender typisk med at være i weekenden 🙂

Mit forhold til alkohol?
Det med alkohol, det er en svær ting, forstået på den måde, at rigtig mange mennesker forbinder alkohol med hygge, på samme vis som hygge ofte er forbundet med at spise sammen eller lign. Jeg kan sagtens tage et glas vin til min mad, men mit behov for at indtage alkohol i større mængder er begrænset. Den primære årsag til dette er dagen derpå. Jeg hader – for at sige det mildt, at vågne op dagen efter og være uoplagt. Jeg har generelt et stramt program, hvilket jeg elsker, og jeg når kun det halve af planlagt, hvis jeg har tømmermænd. Jeg bliver virkelig ramt af mine tømmermænd, og jeg har det fortsat dårligt på anden dagen. Derudover dyrker jeg dagligt min krop. Jeg har det godt, når min krop er i balance, og det er den, når jeg dyrker fysisk aktivitet og spiser en sund og varieret kost. Jeg dyrker dagligt den kropslige velvære, og alkohol går ikke hånd i hånd med denne følelse. Jeg drak meget tidligere, forstået på den måde at jeg altid drak til fester, og jeg fik mildest talt også rigeligt indenbords – men siden min periode i San Diego, har min trang til alkohol være begrænset. Jeg føler inderligt ikke behov for at drikke, og jeg synes på ingen måde, at jeg går glip af noget, da jeg fortsat mener, at jeg kan være en del af selskabet – også selvom jeg sidder med det samme vinglas. Én ting er at jeg har det fint med mit forhold til alkohol, men spørgsmålet er, hvordan andre har det med det? Den er straks værre. Jeg møder tit mennesker, som har svært ved at forstå mit forhold til alkohol, især når jeg fortæller, at jeg er 23 år. Jeg er blot nået til den erkendelse, at hvis jeg ikke har lyst til at drikke alkohol en aften, så synes jeg bestemt ikke, at det er folk der skal bestemme, og jeg skal drikke eller ej – det må nu engang være min egen sag.

Mennesker som dyrker deres krop og som samtidig er meget bevidste omkring deres kropslige følelse, tror jeg bare generelt har et mindre behov for at drikke alkohol. Jeg vil blot anbefale, at man lytter til sig selv, og at man gør lige nøjagtig det, man har lyst til. Samtidig med dette håber jeg at flere og flere vil acceptere, at nogle mennesker bare ikke har behovet for at drikke i samme omfang som andre. Det vil gøre det hele så ufattelig meget lettere, hvis man undgik at skulle redegøre for, hvorfor man ikke lige føler trang til alkohol.

Slut prut finale, det var min historie – i hvert fald for denne gang 🙂
XO Marie Louise

Posted in Hverdagstanker, Sundhed, Træning

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram