Sødemiddel – godt eller skidt?

Hvad er din holdning til sødemiddel?

Jeg blev forleden dag spurgt til min holdning omkring sødemiddel, og denne holdning vil jeg naturligvis gerne dele på bloggen. Jeg kan måske endda være så heldig at høre jeres holdning til de meget omdiskuteret sødemidler?

Hvad er sødemiddel egentlig for en størrelse?
Sødemiddel er i de fleste tilfælde et kunstigt fremstillet stof, som kan erstatte eller reducere sukkerindholdet og dermed energiindholdet (Kcal/ kJ) i en fødevare.
Mange af jer har sikkert hørt om aspartam (Nutra Sweet). Aspartam er et meget anvendt sødemiddel, som bl.a. bruges som erstatning for sukker i diverse light produkter, bl.a. light sodavand. Aspartam indeholder samme mængde energi pr. 100 gram, som sukker gør, men da aspartam er 200 gange sødere end sukker, vil en meget lille mængde aspartam kun være nødvendig, for at opnå samme søde smag, som sukker giver os.

 

Skadelig indvirkning på kroppen?
Anvendelsen af sødemidler er som sagt et meget omdiskuteret emne, og der er lavet utallige undersøgelser for at påvise eventuelle skadevirkninger. Der er fortsat stor uenighed omkring bivirkningerne ved sidemidlerne. Nogle undersøgelser har påvist at aspartam kan være kræftfremkaldende – det skal dog nævnes at undersøgelserne er foretaget på rotter, hvor de indtager store mængder af sødemidler, hvilket derfor er svært at sammenligne med de små mængder, du eventuelt måtte indtage ved at drikke 0,5 liter light sodavand.

Min holdning?
Jeg har et lidt anspændt forhold til light produkter. Tidligere elskede jeg light sodavand, og jeg drak det gerne i store mængde. Jeg er ikke den største kage- og slikspiser, så den søde smag fra light sodavanden tilfredsstillede mig – og jeg fik på den måde tilfredsstillet min søde tand.

I dag drikker jeg sjældent light sodavand, men jeg nyder det af og til, da jeg fortsat elsker den søde smag:). Jeg har dog fortsat den holdning, at light produkter bør indtages i begrænsede mængder, da jeg synes det virker forkert at indtage kunstigt fremstillede produkter – samtidig med usikkerheden omkring produkternes indvirkning. Det skal dog siges, at der endnu ikke er nogle undersøgelser som har påvist en direkte skadelig effekt ved indtagelse af diverse sødemidler, og jeg ser derfor ingen grund til at udelukke sødemidlerne fuldstændig.

MEN – spørgsmålet er så bare, hvordan din krop reagerer på sødemidlet? Idet du indtager sødemiddel, snyder du din krop – idet den tror, at du indtager sukker, hvilket medfører en stigning af dit insulinniveau i blodet. Insulin er et hormon, hvis primære opgave er at reducere dit blodsukkerniveau, hvilket insulin bl.a. gør ved at fragte sukkeret (glukose) fra blodbanen til cellerne. Idet du ikke har indtaget noget sukker, snyder du kroppen, og det vil medføre et blodsukkerfald. Et blodsukkerfald kan medføre til en såkaldt “craving” efter noget sødt – og ja, så kan du ende med at spise noget, du ikke burde spise, eller du spiser måske mere til det efterfølgende måltid. Dvs. hvis du ikke er bevidst omkring, hvordan din krop reagerer, så kan du i sidste ende med at indtage flere kalorier ved indtagelse af noget sødemiddel, end hvis du f.eks. blot havde indtaget en almindelig sodavand, uden sødemiddel.

Hvis du drikker en light sodavand til et måltid, så vil du ikke opleve samme blodsukkerfald, og du kan dermed modvirke den efterfølgende “craving” følelse, som ellers kan opstå.

Sidste nye – stevia 
I slutningen af 2011 godkendte EU et naturligt sødestof, som kommer fra stevia planten. Stevia er 450 gange sødere end sukker, og indeholder ingen kalorier.

Da sødestoffet fortsat er meget nyt i Danmark, ses det ikke i særlig mange produkter – endnu.
Haribo har netop lanceret “stevi-lakritz”, som netop har erstattet noget af det almindelige sukker med sødemidlet, stevia. Dette medfører en reduktion af kalorieindholdet på hele 40%. Haribo lakriserne har været i butikkerne siden uge 36, men jeg er endnu ikke stødt ind i dem. Rygterne siger, at de er at finde i Irma, SuperBrugsen samt Føtex. Når jeg finder dem, lover jeg at lave en smagstest – og dele min oplevelse med jer her på bloggen 🙂

// ML

Posted in Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram