Fertilitet & graviditet

Statusupdate – uge 16

I dag er det søndag den 8. oktober – sidste dag i min ‘uge 16 graviditet’ (pssst., og faktisk også sidste dag som 27-årig – i morgen bliver jeg nemlig 28). I morgen hedder det uge 16 + 1, og det betyder at jeg officielt rykker ind i uge 17. Før jeg blev gravid forstod jeg slet ikke den måde, gravide talte uger på, men pludselig bliver man klogere på et helt nyt område. Jeg tænker, at jeg vil give en lille status på, hvordan jeg har det i øjeblikket. Der er nemlig sket en del ting i denne uge 🙂

Første jordemoderbesøg: I denne uge var jeg til første jordemoderbesøg. På en eller anden måde blev hele graviditeten en realitet på en helt anden måde. Pludselig sad vi og snakkede om alle mulige praktiske ting (ammekursus, fødselsforberedelse mm.), som jeg slet ikke var forberedt på. Jeg blev dog lettet over at høre, at jeg og vi bliver taget i hånden under hele forløbet. Som hun sagde; møder du bare op til de aftalte møder, skal vi nok fortælle dig, hvornår du skal gøre hvad og hvorfor. Det er da luksus. Jeg vil læne mig tilbage og nyde, at der er styr på det meste. Hele samtalen omhandlede meget dét faktum, at vi venter tvillinger. Forløbet er lidt anderledes, nu hvor vi venter to, hvilket bl.a. betyder, at vi skal til sonograf og fødselslæge mange gange under min graviditet. De skal løbende sikre at alt er, som det skal være – og at bebs 1 +2 vokser vejer nogenlunde lige meget. I den forbindelse fortalte hun mig også, at indtil uge 30 vokser begge babyer som om, at der kun ligger én i maven. Derefter vokser de lidt mindre og ‘tager højde for hinanden’. Det betyder, at jeg indtil uge 30 nærmest kommer til at bære rundt på dobbelt så meget, sammenlignet med et graviditetsforløb med én baby i maven. Imponerende – og lidt skræmmende. Mit maveskind skal virkelig på overarbejde – av av av.

Barsel fra uge 28: Til samtalen sagde jordemoderen også, at jeg skal forberede mig på at gå på barsel fra uge 28 – måske endda allerede fra uge 26. Hey – stop en gang. Det betyder seriøst, at jeg allerede bør gå på barsel fra starten af det nye år (uge 1, 2018). Det forstår jeg slet ikke. Vi har termin 25/3 – så det er virkelig tidligt. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved at være selvstændig, når det kommer til barselordning osv., men jeg kan jo reducere tiden på gulvet (som træner) og lave mere administrativt arbejde. Anyways – nu må vi se, hvornår barsel bliver aktuelt. Jeg skal uanset hvad bare lytte til min krop, og jeg må jo nok bare erkende, at jeg bliver en hval før eller senere – og formentlig mere besværet, end jeg lige går og forestiller mig.

Jeg har mærket små ‘spark’: I denne uge har jeg mærket de første tegn på liv. VILDT! Normalt siger man, at førstegangsfødende kan mærke de første tegn fra uge 18-20, men som jordemorderen sagde, kan jeg formentlig mærke det tidligere, nu hvor der er to. Tidligere på ugen besluttede jeg mig for at give mig selv lidt forkælelse og fik en massage på Østerbro. Undervejs mærkede jeg små bobler i maven – nærmest små prutter indeni maven. Det er virkelig svært at forklare, men udfra min forklaring sagde jordemorderen, at det formentlig var de første tegn på små spark. Der er igen tvivl om, at det hele pludselig bliver meget virkeligt, når jeg for alvor kan mærke dem have en ‘sparkefest’ i maven.

SE OGSÅ: har du endnu ikke set min vlog nr. 1, 2 og 3? Så se dem her HER, HER og HER

Cravings & madvaner… Cravings? Hmmm – ikke rigtig. Eller – det er måske løgn. Jeg er rigtig glad for at starte dagen med en bolle fra bageren med smør, ost og syltetøj. Måske du allerede ved det, hvis du følger med på min Instagram story 😉 Jeg vil ikke sige, at det er en decideret ‘craving’, men det er nærmest bare det eneste, jeg har lyst til at spise. Skyr er et absolut no-go. Hjemmebagt rugbrød med smør og ost er virkelig også godt. Måske er brød og ost min craving? Den anden dag sagde Lars til mig, at jeg måske skulle overveje at spise lidt mere varieret. Jeg var lige ved at sige, at det synes jeg da ikke, han skulle blande sig i, efter jeg så overvejede mit madindtag den dag. Det bestod af tre måltider med brød, smør og ost. Den multivitaminpille passer måske meget godt ind i mit liv i øjeblikket.

Salat og kylling er at absolut nogo i øjeblikket. Really? Ja – den er god nok. Jeg kan næsten ikke holde tanken ud, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har spist en gulerod. Jeg må ærligt indrømme, at jeg altid har tænkt, at gravide vist er lidt nogle tosser med ‘de nye madvaner’, de pludselig finder på, de skal spise efter. Men hey – jeg vil aldrig nogensinde stille spørgsmålstegn ved en gravid kvindes kost igen. Nixen. “Spis – præcis – hvad – du – har – lyst – til – princippet”, kører jeg pludselig efter. Jeg håber dog snart, at jeg får lyst til lidt mere varieret mad, for det er ikke super spændende i øjeblikket.

Kvalme status? Jeg synes, det er super ‘øv’ at snakke om kvalme, for det er lidt en stemningsdræber. Kort fortalt er jeg stadig ramt, men ikke hele dagen – primært efter kl. 16 indtil sengetid. Jeg har prøvet samtlige råd, og intet virker. Jeg fastholder det positive sind –  mon ikke snart det går i sig selv? Det tror jeg!

Træner jeg? Yes – jeg styrketræner gerne tre gange om ugen. Typisk bliver det 30-45 minutter af gangen, og meget lav intensitet. Jeg har hverken energi eller overskud til mere i øjeblikket. Mit mål er egentlig bare at fastholde min muskelmasse nogenlunde – især på bagdelen. Jeg har ladet mig fortælle, at gravide og ammende kvinders numse er ikke-eksisterende, så jeg vil prøve at fastholde min bagdel så længe, som muligt 😀 Derudover går jeg mange lange ture, og det er pt det, jeg har det bedst med. Vi bor på tredje sal, og når jeg kommer hele vejen op, jamen så rammer jeg jo nærmest min maxpuls. Det er næsten ynkeligt, men min puls stiger bare på nul komme fem, haha.

Størrelsen på maven? Når jeg vågner, synes jeg ikke, at det er super tydeligt, men i løbet af dagen fylder maven mere og mere i landskabet. Efter aftensmaden kan jeg slet ikke styre den, og jeg ligner én, der er meget længere henne, end jeg er. Der er sket meget den sidste uge, så jeg tror, at jeg får svært ved at skjule det mere, når jeg rammer slutningen af oktober måned. Jeg behøver selvfølgelig heller ikke at skjule det mere 😉 Billederne nedenfor er taget midt på dagen – altså inden min maven er på sit største.

. . . .

Ingen vlog i denne uge. Jeg har brugt hele weekenden på at holde fødselsdag – lørdag for mig, og i dag for Lars. Lars blev jo 30 år, mens vi var i Italien, så det fik vi fejret sammen med hans familie i dag til en omgang fødselsdagsbrunch og eftermiddagshygge hjemme i lejligheden. I næste uge laver jeg et post på Instagram, hvor jeg vil efterspørge ønsker til kommende vlogs – ikke kun om graviditet, men også om alt muligt andet. Jeg vil rigtig gerne igang med at ‘vlogge’ mere regelmæssigt, og som sagt ikke kun om graviditeten. Stay tuned – og nyd resten af weekenden ♡♡

Posted in blog, Fertilitet & graviditet

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram