Kender du det, når motivationen falder? Nærmet pist forsvinder fra den ene dag til den anden? Det tror jeg, mange kan nikke genkendelse til – måske alle? I øjeblikket kører jeg et KICKSTART online forløb med en masse super seje deltagere. Vi har bl.a. en fælles Facebookgruppe, hvor deltagerne motiverer og inspirerer hinanden, og deler op- og nedture. I går skrev én af deltagerne; ”Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har mistet motivationen til træning. Jeg kan slet ikke hive mig selv i gang. Jeg vil jo gerne træne om morgenen – og det gik meget godt de første 14 dage….”
Hvad søren gør man, hvis man havner i en sådan situation? Som udgangspunkt vil jeg sige, at det er meget normalt at motivationen kommer og går. Det er fantastisk, når motivationen er i top, men du skal ikke tro, der er noget i vejen med dig, hvis motivationen daler – det er helt normalt.
I første omgang vil jeg anbefale dig at tage et kig på din motionsform. Hvilken type motion dyrker du? Laver du noget, du synes er sjovt? Eller gør du det af pligt? Der er ingen tvivl om, det er lettere at komme afsted til træning, hvis du gør det af lyst – og ikke af pligt. Tag et kig på din motionsform – måske det er på tide at skifte ud og prøve noget nyt? Det kan også være, at du skal hive en god ven med til træning? Det er bare lettere at komme afsted til træning, når du ved, at din kammerat venter på dig. Derudover kan din ven være med til at øge gejsten til træning, så du pludselig får presset dig selv mere, end du ville have gjort, hvis du trænede alene, fordi der går lidt konkurrence i den? Vel og mærket, hvis I ikke ender med at sludre fra start til slut? At træne med en god ven er virkelig et af mine allerbedste råd – så får du både trænet og set én, du godt kan lide. Genialt. Træner dine venner ikke, kan holdtræning, fx i dit lokale fitnesscenter eller anden holdtræning være en fantastisk mulighed.
Har du egentlig fundet en motionsform, du synes om, men har du stadig svært ved at komme ud af sengen om morgenen? Først vil jeg anbefale dig at tage et kig på din søvn. Sover du nok (ca. 7-8 timer om natten) og godt? Du kan måske optimere din søvnkvalitet? Fx ved at sove i et mørk og kølligt lokale, undgå koffein efter kl. 16 – og måske reducere tiden foran tv, telefon og computer inden sengetid. Det blå lys fra telefon mm. kan nemlig have en ’opkvikkende effekt’, ved at påvirke dit søvndyssende hormon, melatonin. Sover du nok og godt, kan du overveje, om du måske ikke skal træne om morgenen – men i stedet om eftermiddagen/aftenen? Det ene tidspunkt er ikke mere rigtigt, end det andet. Det handler om at finde det træningstidspunkt, der fungerer for dig – og ikke hvilket tidspunkt, der fungerer for andre.
I sidste uge blev jeg forresten inviteret forbi Fitliving, hvor jeg var med i en podcast – sammen med Henrik Duer og Kim Skovholm. Vi lavede to podcast, hvor den ene netop omhandlede motivation. Venter du lige et par uger, kommer der en masse gode råd, som du måske kan lade dig inspirere af. Jeg skal nok give lyd herinde, når du kan høre den 🙂
Sidst men ikke mindst, har jeg altid den holdning, at du har to muligheder – nemlig at acceptere eller agere. Gider du ikke afsted til træning, må du enten acceptere det og blive hjemme. Nogle gange er det også den rette beslutning. Er du træt og uoplagt er svaret nemlig ikke altid; tag til træning. Bliv hjemme, accepter din beslutning, så du ikke ligger hjemme i sofaen med dårlig samvittighed. Nyd sofaen – du har helt sikkert fortjent at slappe af. Vil du gerne afsted, må du agere og lave en plan, så du kommer afsted. Du har ansvaret for dig selv og din træning – rock it!