Er du også typen der starter med at finde ud af, hvilket kød eller hvilken fisk, du har lyst til at spise til aftensmad – og så bestemmer du tilbehør derefter? Eller måske du er hoppet med på bølgen og har reduceret dit kødindtag gevaldigt? Uanset om du er til kød, fisk eller ej, så kommer der nedenfor fire forskellige opskrifter, som du kan lade sig inspirere af til aftensmad – eller frokost, for den sags skyld. Opskrifterne er lavet i samarbejde med den dygtige madblogger; Camille Maja. Kender du ikke allerede Camilla Maja, vil jeg klart anbefale dig at tage et kig forbi hendes hjemmeside. Her finder du en masse dejlig inspiration til din madlavning.
Nedenfor kommer der fire opskrifter:
1: Broccolitærte
2: Salat med sød kartoffel og limestegte aubergine
3: Lun salat med bagte rodfrugter
4: Squash pandekager
. . . . . .
1. BROCCOLITÆRTE – MED HJEMMELAVET TÆRTEDEJ
- Tid: 1.15 time
- 4 personer
- Perfekt som frokost til dagen efter
Opskrift:
- 150 g speltmel
- 1 dl havregryn
- 50 g fuldkorns hvedemel
- 0,6 dl olie (eller et par spsk smør)
- 2 spsk. cremefraiche 5%
- 500 g broccoli (ca. 1 hoved – gerne brug stokken også)
- 100 g cherrytomat
- 80-100 g feta (efter behov)
Æggemasse:
- 3 æg
- 2 spsk. cremefraiche 5%
- 40 g hytteost
Fremgangsmåde:
- Tænd ovnen på 200 grader, varmeluft
- Skær din broccoli ud i mundrette stykker og kog dem i et par minutter. Jeg plejer at koge dem til der stadig er lidt bid i
- Lav din tærtedej. Her smider du bare det hele sammen, og du skal altså have hænderne ned i, ellers får du ikke dejen til at hænge sammen
- Smør en form med en smule olie og smid dejen ned i. Den skal godt op over kanterne, så find et passende fad.
- Når ovnen er varm, skal tærten lige have 10 minutter uden fyld i
- Lav din æggemasse og pisk den godt sammen
- Skær tomater og feta
- Nu er du klar til at blande det hele samme. Jeg plejer først at putte broccoli i, så tomater og derefter feta. Til sidst hældes æggemassen ud over
- 35-40 minutter i ovnen, og så er det mad!
. . . . .
2. SALAT MED SØD KARTOFFEL OG LIMESTEGTE AUBERGINE
- Tid: 45 minutter
- Denne salat smager også godt kold, så lav en dobbeltportion og spis halvdelen til frokost
Opskrift:
- 3 dl couscous
- 150 g sød kartoffel
- 1 tsk. olivenolie
- ½ aubergine i skiver
- Saften fra ½ lime
- 5 cherrytomater
- 25 g feta
- 30 g avokado
- ¼ rødløg
- 2 håndfuld spinat/babymix salat
- 5 spsk. græskarkerner
Fremgangsmåde:
- Tænd din ovn på 200 grader, varme luft og
- Skær auberginen ud i halvmåner, og i 1/2 cm tykkelse. Der skal være lidt bid i dem
- Du smider derefter en del salt ned i en skål sammen med de skårne auberginer og gnider saltet godt ind. Dæk dem til, indtil kartoflerne er 5 min. fra de er færdige
- Skær din søde kartoffel i tern. Når ovnen er varm skal de i ovnen, med lidt olie + salt & peber. De skal have ca. 25 minutter
- Pres saften fra 1 lime og stil til side
- Skyl auberginen, når tiden er gået, og få det overskydende salt af. Pak dem herefter ind i lidt papir, så de er helt tørre når du skal bruge dem
- Kog vand til din couscous efter anvisning på posen
- Bland din salat bestående af; couscous, salat, kerner, feta, tomat, finsnittede løg
- Steg din aubergine i varm olie (høj varme) og giv dem lidt stegeskorpe. Hæld din saft over og lad dem blive helt brune og krøllede før du tager dem af. Krydr med salt & peber
- Bland aubergine og sød kartoffel med din salat – velbekomme
. . . . .
3. LUN SALAT MED BAGTE RODFRUGTER
- Tid: 50 minutter
Opskrift:
- 200 g gulerødder
- 100 g rødbeder
- 25 g feta
- 2 håndfulde salat, babymix
- 2 spsk. græskarkerner
- 1 tsk. olivenolie
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. spidskommen
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Tænd din ovn på 200 grader, varmeluft
- Skær dine gulerødder og rødbeder ud i brede lange stykker, og smid dem i en skål
- Vend dem i olie, citronsaft, salt, peber og spidskommen
- Når ovnen er varm giver du dem ca. 40 minutter, midt i ovnen. Vend gerne rundt i dem undervejs
- Server med det samme med salat, feta og ristede græskarkerner
. . . . .
4. SQUASH PANDEKAGER – MED LAKS, AVO OG POCHERET ÆG
- Du kan altid lave opskriften uden laks, avo og æg – fx hvis du vil bruge opskriften til tilbehør.
- Pandekagerne er geniale til frokost dagen efter.
- Tid: 20 min.
Opskrift:
- 200 g squash
- 2 æg (1 til dejen og 1 til pocheret æg)
- 3 spsk. hakket persille
- 1 hakket forårsløg
- lidt chili
- 1 spsk. hytteost 1.5 %
- 1 spsk. mel
- 1 lille fed presset hvidløg
- Salt og peber
- Olivenolie
- 70 g avokado
- 50 g laks
- 3 spsk. eddike
Fremgangsmåde:
- Start med at riv din squash fint. Den skal rives/smides i en minihakker, så den stadig har en lidt grov konsistens – altså ikke rives til mos
- Tilsæt et pisket æg, hakket persille, forårsløg, hytteost, mel og hvidløg. Pisk sammen til en ensartet masse
- Tilsæt lidt salt & peber og rør igen
- Varm en pande op med lidt olie og tilsæt ca. 1 spsk. pr. ”pandekage”. Glat den lidt ud og vend den, når den har fået en sprød skorpe
- Mens du laver dine pandekager, kan du skære lidt laks og avokado, til at putte ovenpå
- Derudover skal du have lavet et pocheret æg:Hæld 1 liter vand ned i en kasserolle. Tilsæt salt og eddike og bring vandet i kog
- Mens du venter på vandet kan du skære lidt avokado, slå dit æg ud i et glas, og riste dit rugbrød
- Når vandet koger tager du et piskeris – her skal du piske vandet rundt, så der kommer en hvirvel i midten. Hæld dit æg forsigtigt i kasserollen og giv det 10 sek. Sluk derefter for vandet, låg på, og giv ægget 3-4 minutter (kommer an på om det er et stort eller lille æg)
- Anret det hele som du vil. Velbekomme