Avocadoen er jo rent faktisk en frugt, selvom mange af os formentlig forbinder avocadoen med en grøntsag. Et typisk kendetegn ved frugter er, at de har en kerne, og at de ligeledes kommer igen år efter år, hvilket bl.a. er tilfældet med avocadoen, som jo vokser på et træ – på samme vis som æbler og pærer.
Hvorfor er avocadoen så essentiel? Avocadoen er en forholdsvis fed frugt – den indeholder ca. 15g fedt / 100 gram og den har et energiindhold på 180 Kcal/ 100 gram, dvs. avocadoen kort sagt må betegnes som en meget energirig frugt. Men det må ikke afskrække dig, for frugten indeholder en masse sunde monoumættede fedtsyrer, bl.a. omega-3 og 6-fedtsyrerne og oliesyrer.
Oliesyren har bl.a. en positivt effekt på vores kolesteroltal, da den påvirker til at sænke det dårlige kolesterol (LDL), og ydermere højner det gode kolesterol (HDL) – dvs. at avocadoen vil hjælpe dig på vej mod en forbedret kolesteroltal.Grundet avocadoens høje energiindhold, bør du dog fortsat indtage den i begrænsede mængder, især hvis du kæmper med vægten. Jeg nyder dog gerne en halv avocado 3-4 gange om ugen 🙂
Avocadoen indeholder ydermere kalium og vitaminerne; A, B, C og E. Herudover er avocadoen rig på kostfibre, og indeholder ca. 5,2 gram kostfibre pr. 100 gram. Kostfibrene er essentielle i vores fødevarer, idet de bl.a. har vist at sænke risikoen for visse kræftformer, og herudover vil kostfibrene medføre til en øget mæthedsfornemmelse.
Jeg elsker avocado, og jeg spiser det gerne til min æg om morgen, i min salat til frokost eller til diverse aftensmåltider.
Velbekomme
// ML