Kakaomælk og styrketræning

Drikker du kakaomælk efter styrketræning?
Det har tit undret mig, hvorfor det altid er blevet anbefalet at indtage kakaomælk efter styrketræning – og gerne i kombination med en banan eller lign. Undring resulterer i mit tilfælde i nysgerrighed, og nysgerrighed medfører research. Jeg har netop investeret i en sporternærings bog, og i denne bog står forklaringen 🙂

Men hvorfor er kakaomælk så effektivt?
Kakaomælk består af naturligvis hovedsageligt af mælk, som er en fantastisk proteinkilde. Mælk består af valle- og kaseinprotein, som er henholdsvis hurtigt- og langsomt optageligt protein. Valleprotein kategoriseres som et hurtigt optageligt protein, idet proteinet optages hurtigt fra tarmen og føres over i blodbanen. Dette er hensigtmæssigt, idet proteinets effektive anabolske (opbyggende) virkning på muskelproteinbalancen forekommer hurtigt, imodsætning til kasein, som har en langsommere optagelseshastighed. Kasein har dog en mere vedvarende anabolsk effekt, hvor valleproteinets virkning kun har en varighed på et par timer. Kombinationen af kasein- og valleprotein, som findes i mælk, er dermed hensigtmæssigt at indtage efter styrketræning, idet proteiner både vil have en hurtig og vedvarende muskelopbyggende virkning. Begge proteintyper er ydermere rige på de essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv er i stand til at danne, og derved skal tilføres via kosten.

Men hvorfor kakaomælk – og ikke bare mælk?
Kakaomælk indeholder en større mængde kulhydrater en mælk: 10,4 gram vs. 4,7 gram pr. 100 gram kakaomælk/ mælk. Den større mængde af kulhydrater er hensigtmæssig efter styrketræning, idet kulhydrat (glukose) stimulerer til en øget produktion af hormonet insulin, som vil mindske muskelproteinnedbrydningen. En reduceret proteinnedbrydning vil have en positiv effekt på muskelproteinbalancen, hvilket er ønskværdigt, hvis man bl.a. ønsker at opnå en hurtigere restitution og/eller muskelopbygning.

Herudover vil den øgede mængde kulhydrat ydermere have en gavnlig effekt på genopbygning af dine glykogendepoter, som anvendes og/eller tømmes i løbet af et styrketræningspas. Kulhydrat vil derudover hjælpe til en positiv energibalance. Hvis du ønsker at øge din muskelmasse, er det nødvendigt med en positiv energibalance, dvs. du skal indtage flere kalorier end du forbrænder, idet dine muskler kræver en ekstra mængde energi. Dette er årsagen til, at det anbefales at indtage et sted mellem 1500 – 2000 kJ (ca. 350-600 kcal) ekstra pr. dag. Det skal dog nævnes at et for stort energioverskud pr. dag kan resultere i en deponering af fedt i kroppens væv.

// Marie Louise

Posted in Træning

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram