Kostråd om fedt

Denne weekend har stået i “ernæringens-tegn” på min personlig træneruddannelse, og jeg er blevet bevidst omkring, at jeg bør indtage noget med fedt i min kost. Anbefalinger lyder på max 30 E% fedt, hvoraf max 10 E% bør komme fra mættede fedtsyrer (animalske produkter), max. 10E % fra polyumættede fedtsyrer og min. 10 E% fra monoumættede fedtsyrer (eks. avokado, mandler, nødder m.fl.).

Hvorfor det er så vigtigt at få tilstrækkelig fedt? Vi anbefales at spise en varieret kost, bl.a. for at få dækket vores vitamin- og mineralbehov. Vi har en række fedtopløselige vitaminer: E, D, E og K, og disse kan som navnet antyder først optages, hvis der er fedt tilstede. Mange danskere har D-vitamin mangel. Vi finder bl.a. D-vitamin i fede fisk og i solens stråler. Hvis du spiser dine 350 gram fisk pr. uge, hvoraf 200 gram stammer fra en fed fisk (eks. laks, ørred, sild, makrel eller lign.), så er du fint dækket ind. Hvis du ikke får din ugentlige mængde af fed fisk, og hvis kalenderen siger oktober-april, så bør du overveje et tilskud af D-vitamin.

Hvorfor D-vitamin er vigtigt? D-vitamin er nødvendigt for at optage kalk, dvs. hvis du ikke har en tilstrækkelig mængde D-vitamin i kroppen, så påvirker det ligeledes din optagelse af kalk. Indtagelsen af kalk er bl.a. vigtig under væksten, idet knoglerne opbygges i denne periode. Hos ældre er indtagelsen af kalk ligeledes vigtigt, idet mineralet kan bremse afkalkningen af knoglerne. Denne afkalkning starter i kvindernes tilfælde allerede efter menupausen, dvs. når menstruationen ophører og kvinderne officielt går i overgangsalderen. En tilstrækkelig tilførsel af kalk er derfor nødvendigt, og denne kan samtidig mindste risikoen for udvikling af knogleskørhed.

Ikke mere fedt, D-vitamin og kalk-snak fra mig – but keep in mind 🙂

// ML

Posted in Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram