Sundhed

Min holdning til cheatday?

Som du måske ved, er jeg fast sundhedsblogger på Chrichri.dk. I sidste uge opfordrede jeg læserne på sitet til at komme med spørgsmål indenfor sundhed, kost og træning. Det kan til tider være lidt svært at finde inspiration til nye indlæg, og jeg kan godt glemme, at ‘alle de ting’, jeg ved ikke nødvendigvis er generel viden. Netop derfor er det fantastisk at have muligheden for at spørge ud og høre, hvilke spørgsmål der ligger folk på hjerte. Det gjorde jeg i sidste uge, og i mandags svarede jeg så på nogle af spørgsmålene. Der var især ét spørgsmål, der gjorde stort indtryk på mig. Formentlig fordi jeg har hørt mange kvinder spørger ind til lignende tidligere. Jeg vil derfor gerne dele spørgsmålet herinde – hvis du nu ikke fik læst med på Chrichri i mandags?

. . . .

”Jeg er flere gange gået i gang med træning – opsat på at smide et par kilo eller fem og arbejde med min figur. Jeg går all-in de første par dage/uger. Det er dog som om, at når jeg har haft den såkaldte ‘cheatday’ eller ‘cheatmeal’, så bliver jeg ligeglad, og så kan jeg ikke komme i gang igen. Hvad gør jeg for at undgå dette, og hvordan kommer jeg i gang med mit vægttab uden at gå sur i det (fordi jeg går all in) uden at få dårlig samvittighed?”

Jeg tror, at rigtig mange kan nikke genkendende til dette scenarie. Jeg kan rent faktisk se mig selv i det, for jeg har selv været igennem en periode, hvor jeg havde samme udfordring. Når jeg læser spørgsmålet ovenfor, så tænker jeg faktisk lidt, at svaret ligger implicit gemt. Hvis du flere gange har prøvet at gå ’all-in’ og igen og igen har haft svært ved at komme i gang igen, jamen så er det nok fordi, at denne tilgang netop IKKE fungerer for dig. Ergo: Denne ’alt eller intet’-tilgang er ikke optimal. Måske det er på tide at være lidt mindre ’sort/hvid-tænkende’? Jeg siger dette med kærlighed i stemning, og jeg håber, at det giver mening.

Hvad ligger der i at gå ’all-in’ for dig? Er det at udelukke slik, kage og andre søde sager? Forbryde dig selv at spise brød, ris og pasta? Uanset hvad der gør, at du føler, at du går ’all-in’, så er det måske på tide at vende bøtten på hovedet. At sætte alle disse forbud og restriktioner virker for nogle, men det har til gengæld også den direkte modsatte effekt på rigtig mange. Jeg ser ofte hos mine klienter, at de ting, de forbryder sig selv at spise, ofte er de ting, de craver.

Mit bedste råd til dig er, at du undgår denne ’alt eller intet’-tilgang til maden. Undgå at sætte forbud, men tillad dig at spis en sund og varieret kost, hvor der også er plads til ’lidt af det sjove’. Husk, der er plads til alle fødevarer i en sund og varieret kost – også slik og chips. Det handler blot om mængde og målsætning – og så naturligvis dit daglige aktivitetsniveau.

Og apropos cheatmeal, så vil jeg lige smide mine tanker til netop det: Hvis du har behov for en ’snydedag’, så lever du i min optik for stringent til dagligt. Spiser du til gengæld en kost til hverdag, du elsker og nyder, så har du ikke behov for at ’slippe væk’ og ’cheate’. Mit allerbedste råd er altså at finde en kost, der kan fungere for dig, og hvor der er plads til lidt af det hele. Så kan det godt være, at det tager lidt længere tid at opnå et vægttab, hvis det er målet, men så kan du nå dertil i et tempo, hvor du kan følge med undervejs – og vigtigst, nyde processen i højere grad. I stedet for at gå en hel uge og længes efter næste cheatday. Jeg er overbevist om, at denne tilgang også vil have en positiv effekt på den dårlige samvittighed, du nævner. God fornøjelse 🙂

. . . .

Har du også nogle spørgsmål og tanker, du gerne vil have svar på? Skriv en kommentar til mig herinde eller på Instagram. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

♡♡ ML

Fotograf: Sonny Singh
Posted in blog, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram