Sundhed

Om at sammenligne sig med andre

Jeg sidder her og læser mine gamle blogindlæg igennem, og så faldt jeg over dette. Jeg skrev det i 2014, og jeg har nogle fornuftige pointer, så hvorfor ikke re-poste indlægget? Du får det her – læs elle genlæs 🙂

. . . .

Sammenligner du dig selv med andre? Enten bevidst eller ubevidst? Sandsynligheden for at du gør, i én eller flere sammenhænge, er overhængende. Hvorfor? Vi mennesker bruger andre som referenceramme til at vurdere os selv og vores egne kompetencer.

Jeg har netop afleveret og forsvaret min bacheloropgave, og i den forbindelse finder jeg det interessant at bruge noget af al den teori i praksis, som jeg har arbejdet med. Nedenfor vil jeg benytte Albert Banduras begreb “self-efficacy”, som refererer til troen på egne evner. En persons self-efficacy kan udvikles og påvirkes af fire forskellige komponenter. Jeg vil nedenfor gå i dybden med én af de fire. Det skal nævnes, at du kan sagtens have en høj tiltro til dig selv i en kontekst, og en mindre tiltro til dig selv i en anden – dvs. troen på egne kompetencer er situationsbestemt.

Lad os tage et eksempel. Ikke et hvilket som helst eksempel, men et eksempel som jeg senere kan gøre brug af og referere tilbage til. Lad os sige, at du har et mål om at opnå en slank og veltrænet krop. Hvis du sammenligner dig selv med en person, som f.eks. har en mindre veltrænet krop end dig selv, så kan det give dig en større tiltro til dig selv og dine egne evner. Modsat – hvis du sammenligner dig selv og din krop med en person, som har et ultra slank og veltrænet krop, så vil det underminimere din tro på dig selv. Det betyder altså, at alt afhængig af hvem du sammenligner dig selv med, så kan det enten styrke eller svække din tro på dig selv.

I mit erhverv som personlig træner og kostvejleder oplever jeg ofte, at folk sammenligner sig selv med andre – hvilket som nævnt ovenfor, er en naturlig ting. Instagram er et medie, hvor rigtig mange følger personer, som de f.eks. kan lade sig inspirere af i forbindelse med kost og træning. Jeg synes i bund og grund, at det er en fantastisk ting. At følge nogle personer, som man finder motiverende, og hvis deres billeder og videoer kan hjælpe én ud ad døren og dyrke fysisk aktivitet, eller hjælpe den enkelte til at spise sundere – det er da fantastisk. Når det så er sagt, så er det en illustration som desværre ikke stemmer overens i alle sammenhænge. På Instagram følger vi personer, og vi lader os inspirere og ikke mindst påvirke af deres billeder. Et billede viser et øjeblik (et millisekund!) af en persons tilværelse. Når du ser et billede af en slank og veltrænet krop, så påvirker det dig i en eller anden forstand – måske positivt, måske negativt? Tænk at vi lader os påvirke af en person, hvis hverdag og tilværelse, vi (måske) slet ikke kender til? Det er et øjebliksbillede, som langt fra fortæller sandheden – i hvert fald ikke den hele! Adskillige sammenligner sig selv med personer, som f.eks. stiller op i fitness-konkurrencer – og her bliver jeg nødt til at sige “STOP”. Hvorfor sammenligne sig selv med kroppe, som kører efter en ultra stram diæt, og som måske træner 1-2 gange om dagen? Morten Svane har skrevet et inspirerende indlæg “Ortorekse er det nye anoreksi“, Mille Køpke har ladet sig interviewe af Inside Fitness, hvor hun fortæller om livet efter scenen, og dertil har Celestine Marie Jensen skrevet nogle vigtige pointer på et opslag på facebook – hvis du ikke allerede har læst deres indlæg, så vil jeg hermed sende en anbefaling afsted. Emnet har fået en del fokus og omtale gennem den seneste tid, hvilket jeg kun kan støtte op omkring.

Velvidende at det ligger til vores natur at sammenligne os selv med andre, så virker det på en måde nytteløst at sige til folk – og især mine klienter, at de ikke skal samenligne sig selv med andre. Eller – jeg kan sagtens sige det, men vil de lytte og efterfølgende handle på det ? – det er spørgsmålet. Jamen hvad søren gør vi så? Jeg bekræfter et eller andet sted bare den tro, du måske allerede har, idet jeg nu fortæller dig, at det er naturligt at sammenligne sig selv med andre – og dertil fortæller jeg at alt afhængig af, hvem du sammenligner dig med, så kan det gøre mere skade end gavn. Hvor er løsningen? Jeg tror på, at løsningen ligger oppe i vores hoveder. Jeg tror på, at det kan hjælpe os allesammen, hvis vi standser op og reflekterer over de ting, som vi støder på. Det handler om at lære sig selv og sin krop at kende, og elske den. Hvorfor stræbe efter en slank og veltrænet krop igennem (måske) mange år – hvis det betyder, at du glemmer at leve i nuet, og hvis du tilsvarende går rundt og er ked af din krop?

Hvor starter vi? Et nemt sted at starte er Instagram. Støder du op til flere gange på opslag, som påvirker dig negativt, så bør du handle på det. Det kan f.eks. være, at det i en eller anden grad påvirker dig negativt, hvis den samme person bliver ved med at poste billeder af sin mave. Eller – det kan være, at du følger en person, som konstant lægger billeder op af sin ultra sunde mad, som påvirker dig til at tro, at du burde spise på samme måde. Det er i bund og grund fuldstændig ligegyldigt, hvad personer du følger lægger op, men hvis det påvirker dig negativt, så er der vel bare en ting at gøre? Et lille uforpligtende klik på “unfollow”, og du behøver nu ikke at konfronteres med denne persons opslag længere. Jeg ved udmærket godt, at dette ikke løser hele problemet, men det kan måske være første skridt på vejen til at undgå at sammenligne sig selv med (måske urealistiske) slanke og veltrænede kroppe. 

Når det så er sagt, så siger jeg naturligvis ikke, at indlæg med slanke kroppe, sund mad osv. ikke kan påvirke dig positivt – for selvfølgelig kan det det. Min instagram er proppet med billeder af sund mad, træningsbilleder- og videoer, før- og efterbilleder af mine klienter m.fl. Mit mål er at motivere mine følgere, og jeg er tilsvarende meget bevidst om, hvilke indlæg jeg lægger ud – men hvis jeg påvirker nogle negativt, så vil jeg naturligvis hellere have, at de trykker “unfollow”!

For at opsummere. Vi sammenligner os selv med andre, og vi konkurrerer med dem. Det er en naturlig ting, og det kan vi ikke undgå. Vi kan dog vælge, hvem vi sammenligner os selv med, og det er her, at vi har et valg. Mit bedste råd er, at vi standser op og reflekterer over de ting, vi støder på, og dernæst handler på det. Du vil uden tvivl gøre dig selv en tjeneste.

// ML

Posted in blog, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram