Proteinrig kost?

Hvorfor er en proteinrig kost mere effektivt ift. at forbrænde flere kalorier – sammenlignet med en kulhydrat- og/eller fedtrig kost?
Jeg har altid haft den opfattelse, at hvis man ønsker at fastholde sin vægt, gælder det “bare” om at have et kalorieindtag lig ens kalorieforbrug. Hvis man modsat ønsker et vægttab, skal man have et kalorieunderskuld, hvilket enten kan forekomme som resultat af mere fysisk aktivitet eller ved at indtage færre kalorier i løbet af en dag. Hvis man derimod ønsker at stige i vægt, skal ens kalorieindtag være større end ens forbrug. Det er et ganske enkelt regnestykke, men jeg har nu erfaret, at det ikke blot omhandler kalorieindtag vs. kalorieforbrug. Kroppen behandler nemlig ikke alle kalorier ens.

Ved at spise mere proteinrigt kan du hjælpe dit fordøjelsessystem til at forbrænde flere kalorier, og dette kan være nøglen til at opnå et vægttab, eller dette kan være den afgørende faktor til vedligeholdelse af din vægt.

Hvorfor?
Idet du indtaget et måltid, søger dit fordøjelsesystem for at maden bliver bearbejdet og nedbrudt til basis komponenterne; fedt, kulhydrat og protein – hvorefter kroppen kan få energi fra disse komponenter. Kroppen skal bruge noget energi til at få denne energi ud af den “nye føde”, og den energi kommer fra kroppens egne lagre/depoter. Kroppen skal bruge samme mængde energi til at bearbejde fedt og kulhydrat, men kroppen skal derimod bruge 2,5 til 3 gange så meget energi til at bearbejde protein. Det betyder altså, at idet du indtaget et proteinrigt måltid, vil din krop bruge mere af egen energi – bl.a. fra egne fedtdepoter – i forhold til hvis du indtog et mere kulhydrat- eller fedtrigt måltid. Protein “booster” din forbrænding og hjælper dig til at opnå et vægttab hurtigere, sammenlignet med hvis du indtog sammen mængde kalorier fra kulhydrat eller fedt. Fordelen ved at spise mere proteinrigt er i min optik, at du slipper for at tælle kalorier i din kost, hvis du ønsker et vægttab. Protein medfører ligeledes til en længerevarende mæthedsfornemmelse, og sikrer et stabilt blodsukker, hvilket er afgørende faktorer hvis du ønsker at fastholde vægten – eller hvis du ønsker et vægttab.

Skærmbillede 2013-07-01 kl. 21.18.59

“Nutrition Center of Cambridge” har lavet en undsøgelse over en 24 timers periode, hvor tespersonerne indtog en proteinrig kost. Undersøgelserne viste at testpersonernes totale energiforbrug steg med hele 12 % (svarende til 220 kalorier), sammenlignet med hvis de indtog en kulhydratrig kost med tilsvarende kalorieindhold. (Kilde: “The Paleo Diet – Lose Weight and Het Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat” by Loren Cordain).

Jeg håber, at dette blodindlæg kan give dig en forståelse for, hvorfor protein er så enormt effektivt, hvis du ønsker at opnå et vægttab eller vedligeholdelse af din vægt – og hvorfor proteinrige diæter er så populære verden over.

// Marie Louise

Posted in Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram