Vægttab og kulhydrater

Hvorfor er det så effektivt at indtage få kulhydrater, hvis man ønsker at tabe sig?
Årsagen til dette er forholdsvis simpel. Hvis kroppen har færre kulhydrater til rådighed, vil den i stedet begynde at forbrænde fedt, for at danne energi. Idet kroppen vælger at forbrænde fedt i modsætning til kulhydrat, tæres der på dine fedtdepoter, og dette vil medføre et vægttab på længere sigt.

Kulhydrat er kroppens vigtigste og foretrukne energikilde, og af samme årsag bør du ikke fravælge kulhydrat fra din kost, uden videre omtanke. Hvis du er sportsmand- eller kvinde, er kulhydrat et nødvendigt næringsstof af flere årsager. Først og fremmest er kulhydrat nødvendigt, hvis du ønsker at yde optimalt/maksimalt under et træningspas. Derudover er kulhydrat essentielt at indtage efter et træningspas, da dette næringsstof vil stoppe proteinnedbrydningen (i musklerne) og ydermere genopbygge dine glykogenlagre.

Kort sagt – kulhydrat og træning går hånd og hånd, men der er ingen tvivl om, at vi ikke alle sammen har behov for samme mængde kulhydrat i vores kost. Mængden af kulhydrat afhænger af flere faktorer, bl.a. din træningsmængde- og intensitet, og ydermere om du ønsker at opnå et vægttab eller ej.

Kulhydratrig vs. kulhydratfattig diæt
Hvis du indtager en kulhydratrig kost, vil du sikre din krop, at der altid er kulhydrat tilstede, som dermed kan anvendes som energikilde. Det vil derfor være effektivt at indtage en kulhydratrig kost, hvis du har et højt aktivitetsniveau. Du behøver måske ingengang at have et højt aktivitetsniveau, hvis du er en af de heldige, der stort set kan spise, hvad du lyster J Vi er dog ikke alle sammen ens, og vi har derfor ikke behov for samme mængde kulhydrat i vores kost.

Hvis du ønsker at opnå et vægttab, kan det være effektiv at begrænse dit kulhydratindtag igennem en periode. Din kost bør i denne periode bestå af grøntsager (jo grovere jo bedre), frugt, nødder, mælkeprodukter og protein. Visse diættyper vil fraråde indtag af mælkeprodukter, men jeg har dog ikke oplevet mælkeprodukter som en begrænsning. Idet du nu begynder at indtage færre stivelsesholdige kulhydrater, dvs. ris, pasta, brød og kartofler, vil din krop tvinges til at forbrænde fedt, for at danne energi – i modsætning til tidligere diæt, hvor kroppen konstant har kulhydrat til rådighed. Kroppen vil nu begynde at tære på dine fedtdepoter, og disse fedtsyrer vil omdannes sammen med nogle aminosyrer til ketonstoffer. Ketonstoffer minder i deres funktion om kulhydrat, og de kan på samme vis tilføre rigelige mængder af energi til hjernen og musklerne. Det effektive ved denne forbrændingsproces er, at din krop vil spare på anvendelse af dine sparsomme kulhydratdepoter og undgå at køre dit blodsukker i bund, da din krop nu vil hente energi fra egne fedtdepoter. Dette vil medføre et stabilt energiniveau i løbet af dagen, og slanker dig i processen. Det er en utrolig effektiv måde at tvinge kroppen til at forbrænde fedt, og din hjerne og muskler stortrives med fedt som energikilde.

Hvis du beslutter dig for at afprøve en mere kulhydratfattig kost igennem en periode, skal du dog være opmærksom på, at du formentlig vil opleve de første 2-4 uger en anelse hårde. Din krop skal vænne sig til at forbrænde fedt i stedet for kulhydrat. Da jeg ændrede mine kostvaner, følte jeg mig træt og uoplagt de første par uger, hvilket jeg på ingen måder døjer med idag.

Diætens begrænsninger
Som allerede nævnt er denne diæt/livsstil mindre effektiv, hvis du f.eks. har et højt aktivitetsniveau. Jeg kan mærke diætens begrænsninger, hvis jeg har et længere træningspas, f.eks. en spinningstime efterfulgt af styrketræning. Jeg får følelsen af, at jeg mangler energi for at kunne yde maksimalt, og mit træningsudbytte vil tilsvarende være lavere. Her vil det være gavnligt at indtage noget mad efter en hård omgang konditionstræning, eksempelvis en banan, lidt protein eller lign.

Gennem de sidste par måneder har jeg oplevet diætens begrænsninger på egen krop, og af samme årsag er jeg begyndt at implementere flere kulhydrater i min kost, for netop at effektivisere min træning. Jeg har dog den begrænsning, at jeg er drøn allergisk overfor nikkel i fødevare! Jeg har ikke tidligere været opmærksom på, at nikkel rent faktisk findes i utrolig mange fødevare, men det kan jeg så fortælle dig, at det gør! En portion havregrøds indhold af nikkel kan nogle dage være tilstrækkeligt til, at jeg vil føle ubehag, og det gør det mildest talt en anelse besværligt.

Kort sagt
Kulhydrat er et essentielt og yderst nødvendigt næringsstof for vores kroppe, men vi har dog ikke allesammen behov for samme mængde. Hvis du ønsker vægttab, vil det være effektivt at reducere dit kulhydratindtag igennem en periode. Hvis du ikke ønsker at tabe dig, men blot har behov for en hjælpende hånd til at vedligeholde vægten, vil det ligeledes være optimalt at overveje mængden af kulhydrater i din kost. En lille reduktion af kulhydrat i din kost kan formentlig være nok til at hjælpe dig med at fastholde din vægt. Du bør eventuelt overveje, hvornår på dagen du indtager kulhydrat. Hvis du indtager kulhydrat til morgenmad eller frokost, har du resten af dagen til at anvende næringsstoffet som energikilde, imodsætning til hvis du spiser det til aftensmad. Som nogle siger; “gør dig fortjent til dit kulhydratindtag” – f.eks. lige inden eller efter et træningspas. Hvis du er sportmand- eller kvinde behøver du formentlig ikke at gøre dig alle disse tanker – nyd det 🙂

 // Marie Louise
Posted in Træning

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram