I forrige uge skrev jeg et blogindlæg på Chrichri.dk – måske du allerede har set det? Måske ikke. Ellers kommer det her -) Er du også i tvivl om, hvilke sko du skal træne i? Der findes tusindvis af forskellige træningssko, og jeg forstår godt, hvis du er lidt forvirret.
Det første du skal spørge dig selv om, er; Hvilken type motion, dyrker du? Eller hvilken type motion, vil du gerne i gang med? Lad os starte et let sted. Vil du i gang med at løbe, skal du have fat i et par gode løbesko. Ja, den ligger lige til højrebenet. Når det så er sagt, vil jeg helt klart anbefale dig at finde et sted i nærheden, hvor du kan få testet din løbestil, så du kan sikre, at du får fat i de rigtige løbesko første gang. Løbesko koster hurtigt +1.000 kr. og måske endda helt op til 2.000 kr. Så gør dig selv en stor tjeneste at købe de rigtige fra starten. Bør du i nærheden af København, kan jeg anbefale: Kaiser Sport på Frederikssundsvej 143 i Brønshøj.
Skal du i gang med at styrketræne – fx træne crossfit, joine hold i fitnesscenter eller træne på egen hånd – vil jeg som udgangspunkt anbefale dig nogle flade træningssko. Altså nogle sko, hvor sålen (især hælen) ikke er blød og ’bouncy’ – men fast og hård. Hvorfor, tænker du måske? I forskellige funktionelle øvelser – fx squat og dødløft – er det virkelig et hit at have flade sko på.
Lad os se nærmere på squat. Når du bevæger dig fra toppositionen og hele vejen ned til bundpositionen og retur, så er det godt at have en flad sål, så kræften du genererer gennem fødderne, ikke går tabt i sålen. Squatter du fx med en løbesko med en blødere sål, kan noget kraft gå tabt i sålen. Desuden vil mange opleve, at de ryger frem på forfoden, når de squatter, hvis de har en høj/blød sål, og at de derfor har svært ved at fastholde hælene i jorden. Har du nogle træningssko med en blød sål, så kan du sagtens bruge dem til størstedelen af øvelserne, du træner, men så vil jeg anbefale dig, at du tager skoene af, når du squatter eller dødløfter. Personligt føler jeg, at jeg er bedre ‘grounded’, hvis jeg laver disse to øvelser med bare fødder – altså uden sko på. En anden ting: Du har måske set, at nogle har de såkaldte vægtløftersko på, når de squatter. Altså en træningssko med en høj og hård hæl. Det er super fedt at squatte med en sådan sko. Det hjælper bl.a. til at sikre en dybere squat, især for dig, der har en begrænset ankelmobilitet.
Som alt mulig andet inden for sundhed, kost og træning: Der findes ikke noget rigtigt og forkert. Find en sko, der fungerer godt for dig. Ovenfor deler jeg nogle gode råd, og jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt på vej, hvis du tilfældigvis går og overvejer at investere i nogle nye sko, men mangler input. God fornøjelse – og god træning.
♡♡ ML