Sundhed

Fastediæt

Fastediæter har efterhånden været det ”nye” igennem en længere periode, men det er først nu, at jeg har haft mulighed for at skrive et blogindlæg om den nye tendens. Fastediæter er blevet enormt populære verden over – og paleo er efterhånden ”old news”. Der findes mange forskellige typer af fastediæter, men alle diæterne har det tilfælles, at man igennem en vis periode af døgnets 24 timers er fastende.

Fastediæternes oprindelse?
Man har igennem mange år forsket i fastediæter, for at undersøge effekten af en kortere- eller længerevarende fasteperiode. Ved faste nedsættes kroppens produktion af væksthormon (bl.a. IGF-1), og ifølge forskning vil en nedsat produktion af dette hormon nedsætte risikoen for udvikling af kræft. Igennem utallige forsøg på mus og rotter, har man ydermere fundet en sammenhæng mellem faste og forlænget levetid hos forsøgsdyrene.

Forsøg er efterfølgende blevet afprøvet på mennesker, og her så man hurtigt en sammenhæng mellem fastediæter og vægttab, hvilket som udgangspunkt ikke var formålet med forsøgene. Det satte naturligvis en række tanker i gang – og her kommer lægen Michael Mosley ind i billedet.

5:2 diæten
Michael Mosley er manden bag 5:2 diæten, som er blevet et kæmpe hit. Princippet i diæten er, at man to dage om ugen har modificeret faste. Som kvinde skal man indtage 500 kcal., og som mand skal man indtage 600 kcal. på sine fastedage. De restende fem dage, kan man ifølge diæten spise, hvad man vil. Michael Mosley kommer som udgangspunkt ikke med nogle retningslinjer for, hvordan man skal spise og hvordan næringsstofsammensætningen bør være.

Hvorfor vælge 5:2 diæten?
Fordelen ved denne diæt er – i modsætning til mange andre diæter, at man kun behøver at tælle kalorier to gange om ugen. Dette kan være tiltalende for mange – eksempelvis dem der er løbet træt i den daglige kalorietælling, med et mål om at opnå et vægttab. Mange diæter begrænser ofte folk i deltagelse i sociale arrangementer, da mad ofte er omdrejningspunkter i sådanne selskaber. Denne diæt tillader dig i princippet at spise ude – og hvad du har lyst til, så længe du fastholder dine to ugentlige fastedage. Spørgsmålet er så om denne diæt kan garantere dig et ønsket vægttab?

Mirakelkur – eller fup og fidus?
5:2 diæten er ikke en mirakelkur – det er ren og skær matematik. Lad os lave et eksempel: En kvinden på 35 år har et dagligt energiforbrug på 2500 kcal. Hvis kvinden ligger i energibalance fem dage om ugen (Energibalance: energiindtag = energiforbrug), så vil hun som udgangspunkt fastholde sin vægt. Kvinden vil på sine to fastedage indtage 500 kcal. om dagen, hvilket vil medføre et energiunderskud på 2000 kcal. Da kvinden har to fastedage om ugen, vil hun samlet set opnå et energiunderskud på 4000 kcal, hvilket svarer til et vægttab på ca. 0,6 kg.

Kvinden ville kunne opnå samme ugentlige vægttab, hvis hun dagligt lå ca. 570 kcal. i energiunderskud, da hun på samme vis vil være ca. 4000 kcal. i energiunderskud, når ugen er omme. Ergo – om kvinden opnår et energiunderskud grundet to dages faste eller grundet et dagligt kalorieunderskud, det er ét fedt.

Er 5:2 diæten noget for dig?
Denne diæt kan eventuelt fungere for dig, hvis du ønsker at prøve et alternativ til din daglige kalorietælling. Diæten kan være til dig som ønsker et vægttab, og som føler sig tiltalt af at kunne spise ”frit” fem ud af ugens syv dage. Diæten kan være til dig, som ønsker at eksperimentere med din krop og se, hvordan den reagerer under forskellige påvirkninger – osv. osv. osv. Diæten henvender sig måske mindre til dig, som sætter pris på dit faste måltidsmønster, til dig som er afhængig af et stabilt/højt energiniveau i løbet af dagen, hvis du eksempelvis skal dyrke fysisk aktivitet eller lign. Det fungerer måske fint fem ud af syv dage – men har du kræfter til at “være på” de to dage om ugen, hvor du kun indtager 500/600 kcal.?

Afslutning
For at gøre en lang historie kort, så er 5:2 diæten ikke en mirakelkur, det er et simpelt regnestykke, men måske en metode som kan motivere dig til at opnå dit ønskede vægttab? Der er blot den lille ting, som nogle personer glemmer!!! Du kan naturligvis ikke spise uhæmmede mængder af mad på dine ”normale spisedage”, da du naturligvis hurtigt kan komme i et alt for stort energioverskud. Hvis dette er tilfældet, vil du ikke opnå et vægttab, trods dine to fastedage om ugen. Konklusionen må derved være at diæten kan være et HIT for nogle – og mere skidt for andre!

Min mening?
Jeg synes, at det er super positivt, at forbrugeren får en ekstra metode til at opnå et vægttab – spørgsmålet er dog om folk kan finde hoved og hale i al den information, de konstant bliver bombarderet med? Umiddelbart tænker jeg, at det vil være interessant at afprøve diæten på egen krop. Målet vil dog ikke være at opnå et vægttab, men at undersøge hvordan min krop reagerer på fastedagene – men om jeg nogensinde kommer til at afprøve diæten, det tvivler jeg på. Jeg er fortaler for livsstilsændringer! Hvis du får implementeret nogle gode samt sunde kost- og træningsvaner i din hverdag, er sandsynligheden for at du opnår din målsætning samt fastholde den på længere sigt langt større. Jeg har svært ved at forestille mig en livsstil med 5:2 diæten, da jeg vil føle mig enormt begrænset på mine fastedage. Min mening er én ting – er diæten mon noget for dig? 🙂

Skærmbillede 2013-10-13 kl. 14.47.32

Posted in blog, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram