Sundhed

Hvad udfordrer dig i at leve sundt?

Den anden dag lavede jeg en Instagram story, hvor jeg spurgte, om I ville dele jeres udfordringer i forbindelse med at leve sundt. Jeg er pjattet med ‘spørgsmålsfunktionen’ på Instagram, og I kom med en masse udfordringer og tanker retur. Tak fordi I svarer, når jeg spørger – det er dejligt at kommunikationen går begge veje. I kom faktisk med så mange udfordringer, at jeg må opdele indlægget i to – den første halvdel kommer her.

Inden jeg kommer med nogle tanker, fif og gode råd retur, som I forhåbentlig kan bruge til noget, er det meget godt at få ordet ‘sundhed’ på plads. For hvad er sundhed egentlig for en størrelse? Sundhed er individuelt, og hvad jeg forbinder med at være ‘sundt’, er ikke nødvendigvis ‘sundt’ og lig sundhed for dig. At samme årsag kan jeg ikke diktere, hvad du skal spise – eller hvordan du bør træne. Der eksisterer ikke ÉN rigtig vej til at opnå en sund krop – du skal finde DIN vej. Jeg ved godt, det havde været så meget lettere, hvis jeg bare kunne give dig svaret – det er jo også det mange dameblade prøver at gøre, men havde der være ÈN RIGTIG MÅDE at gøre tingene på, så havde vi nok allesammen kendt til den.

Når det så er sagt, vil jeg selvfølgelig gøre alt, hvad jeg kan for at motivere og inspirere dig til at træffe nogle gode valg i din hverdag, så du kan blive den sundeste version af dig. Husk blot på, at mine tanker og gode råd kan være geniale for dig – og måske have direkte modsatte effekt på din veninde. Brug derfor de af mine gode råd og idéer, du finder rammende for lige præcis dig – og smid de andre langt væk. For at opsummere findes der altså ikke noget, der er direkte rigtig eller forkert. Vi er allesammen forskellige, og det bliver vi nødt til at tage højde for. Derudover er det bare hammer vigtigt at nævne, at sundhed ikke er lig med spinatblade og træning. En sund krop skal være mentalt i balance, og her spiller dit psykiske velbefindende en altafgørende rolle. Det snakker jeg ikke så meget om i nedenstående udfordringer, så det skulle lige med her. Jeg håber ellers, det hele giver mening 🙂

Jeres udfordringer kommer her – god læselyst:

. . . . .

“JEG HAR DET STRAMT MED MORGENMAD”

Hvis jeg forstår denne udfordret korrekt, så tænker jeg, det betyder; “jeg er ikke god til at spise om morgenen”. Hvis dét er udfordringen, så vil jeg blot sige, at morgenmad absolut ikke er et succeskriterie for en sund hverdag. Morgenmad er ikke det vigtigste måltid på dagen, og du kan leve nok så god og velfungerende dag uden. Sagt med andre ord – er morgenmad ikke noget for dig, så skal du ikke tvinge dig selv til at spise det. Så starter dit første måltid bare lidt senere på dagen, det spiller ingen rolle.

 

AT FÅ SUND KOST IND I EN TRAVL HVERDAG”

Det er helt sikkert en udfordring, mange kan nikke genkendelse til. Når vi har en travl hverdag, er der automatisk mindre tid og overskud, og det kan medføre, at det samtidig bliver svære at træffe de sundere valg. Her har du i min optik to valg – enten må du acceptere, at du har travlt, mindre overskud og dermed træffer de valg, du nu en gang gør, ellers må du agere. Hvis det fylder hos dig, at du ikke kan leve på den måde, du ønsker, fordi du har for travlt, så må du omprioritere i din hverdag. Planlægning og forberedelse kan hjælpe dig langt hen af vejen. Fx at handle stort ind en dag i weekenden, så du har mad til resten af ugen. Måske endda hoppe ud i at lave en madplan, så du ved, at du får handlet ind til alle ugens dage. Når du alligvel laver aftensmad, så kan du lave en dobbelt portion, for på den måde at have til frokost dagen efter – eller kom resten i fryseren til en dag, hvor overskuddet til at lave mad er minimalt. Personligt er jeg ikke super begejstret for at handle – det er kedeligt og det tager altid så lang tid. Jeg benytter mig derfor ofte af Nemlig.com – måske en mulighed hos dig? Hvis du ønsker at leve mere sundt, end du gør i forvejen, så har du også mulighed for det, men det kræver, at du aktivt foretager nogle ændringer i dit liv, så du får prioriteret den sunde kost i din hverdag. Derudover er jeg bare super vild med, at der er kommet så mange to go muligheder – bl.a. hos Seven 11.

 

“JEG BLIVER NÆSTEN ALTID SLIKSULTEN EFTER AFTENSMADEN. HVORDAN KOMMER JEG DET TIL LIVS?”

Hmmm – spørgsmålet er, om du mon mangler noget til din aftensmad? Får du nok at de mættende kostfibre fra grøntsager, kartofler, brød eller pasta? Mangler du måske fedt til dit måltid, som du fx finder i olie, avokado, mandler, nødder eller kerner? Mangler du lidt protein – fx fra fisk, fjerkræ, kød eller mejeriprodukter? Eller måske spiser du for lille en portion, hvis du ikke bliver tilfredsstillet? Det kan også være, at det bare er blevet en vane, at du skal have lidt sødt efter aftensmad? Sådan havde jeg det i en periode. Jeg SKULLE BARE have noget chokolade efter aftensmaden – hver evig eneste aften. Så tog vi på ferie i nogle uger, hvor aftensnacken ikke lige var en del af ‘ferie arrangementet’ på hotellet, og da jeg kom hjem fra ferie, stoppede jeg med at spise chokolade inden sengetid. Ikke fordi det er forkert eller forbudt, men fordi jeg pludselig fandt ud af, at jeg jo ikke havde behov for det.

 

JEG VIL SÅ GERNE TABE MIG, SÅ JEG TVINGER MIG SELV TIL AT SPISE EFTER EN STRAM DIÆT”

Det er klassikeren, og du træffer jo dette valg om at leve efter en stram diæt, fordi motivationen for at opnå et vægttab er stort. Her tænker jeg; har du forsøgt gentagne gange at tabe dig vha. en stram diæt, og har det ikke fungeret, hvorfor så udsætte dig for samme endnu en gang? Jeg ville i stedet anbefale dig at tage et kig på din kost – måske notere igennem en uge, alt hvad du spiser og drikker, eller eventuelt tage billeder af alt det, du spiser i løbet af ugen. Jeg er ret overbevist om, at du godt selv kan se, hvor du eventuelt kan skære lidt ned. Start stille og roligt – du kan fx starte med at kigge på dit indtag af ‘fyldende kalorier’. Drikker du smoothies, kaffe latte, juice, sodavand og lign. – og måske endda flere gange dagligt, så er det måske et sted at skære ned? Ikke udelukke, blot reducere. Det samme gælder slik, kage og andre søde sager. Ikke udelukke – men reducere indtaget vil højst sandsynligvis gøre en stor forskel. Er det ikke udfordringen, så er det måske dine portionsstørrelser? Ellers er det måske på tide at øge dit daglige aktivitetsniveau, så du forbrænder mere i løbet af dagen? Jeg kommer med en masse ‘måsker’, da jeg ikke kender direkte til din situation, men forhåbentlig mine fif kan inspirere dig lidt.

JEG SYNES DET ER SVÆRT AT SIGE NEJ TAK TIL ALKOHOL, SELVOM JEG MEST AF ALT HAR LYST TIL VAND”

Denne udfordring kan jeg virkelig sætte mig ind i. Jeg havde en længere periode, hvor jeg ikke drak alkohol. Jeg drikker stadig forholdsvis lidt, men jeg elsker da et godt glas vin eller en god drink – men jeg har bare ikke behov for at drikke spandevis. Jeg kan udmærket godt forstå, at du har svært ved at sige nej tak. I min optik er det ikke så svært at sige ‘nej tak’, men efterfølgende bliver det udfordrende, fordi folk typisk kigger lidt mærkeligt og undrede på dig; “Hvorfor?” Den eneste lovlige undskyldning er næsten, hvis du 1) er gravid, eller 2) dyrker sport på professionelt plan og skal spille kamp dagen efter. Jeg ville gøre alt for, at det blev mere okay at sige ‘nej tak’, og at folk ikke ville blande sig i, hvad du eller jeg drikker. I min optik ødelægger det da ikke noget for deres aften, om du drikker en cola eller en G&T.

 

“DET ER SVÆRT AT LEVE SUNDT, NÅR MAN FX ER INVITERET PÅ MAD HOS FAMILIE ELLER VENNER”

Det forstår jeg udmærket godt, men det må aldrig blive en hæmsko at være social, så der skal findes en løsning. Jeg plejer altid at tænke sådan, at hvis du generelt træffer en masse gode og ‘sunde valg’ i løbet af ugen, så spiller det ingen rolle, om du spiser lidt ekstra – måske lidt mere sødt, når du er sammen med venner og familie. Det er klart – hvis du er sammen med venner og familie hver dag, så er det okay at lære at sige ‘nej tak’ en gang i mellem. Det er altid godt at lære, hvis du spørger mig. Især hvis du deltager i mange sociale arrangementer. MEN lad os nu sige, at du har en aftale hver dag igennem en uge, og du fx får leveret dessert hver aften, så betyder dette ingengang, at du nødvendigvis vil tage på i vægt. En vægtøgning skyldes et samlet kalorieoverskud – og sørger du for at spise lidt mindre i løbet af dagen – og/eller får bevæget dig lidt ekstra, jamen så behøver chokoladekagen til dessert ikke at spille ind. Her kan du begynde at lege med tanken om, at det er okay at tage et stykke kage, men du behøver ikke at tage to stykker – eller flere.

“AT FÅ EN LANG NATTESØVN! JEG ENDER MED AT KIGGE PÅ INSTA HELE AFTENEN, OG DERFOR SOVER JEG FOR SENT” 

For lidt søvn er sjældent en særlig god løsning – i hvert fald ikke i længere perioder. Se fx på små børn. Får de ikke deres søvn, bliver de kropumulige – det samme gælder os voksne mennesker – måske håndterer vi det lidt bedre end dem. Eller? 😉 Manglende søvn kan hurtigt medføre mindre overskud, humørsvingninger, øget sult og trang til søde sager. Personligt kan jeg slet ikke fungere, når jeg ikke får min søvn, og derfor har jeg for alvor valgt at prioritere det. Søvn er alfa omega for en sund og stærk krop, og netop derfor prioriterer jeg det i min hverdag. Fx har jeg lavet en lille regel for mig selv om, at jeg ikke må ligge med telefonen, når jeg har lagt mig i seng. Vi har fjernet tv’et i soveværelset. Vi har fået mørklægningsgardiner, og generelt går vi forholdsvis tidligt i seng, fordi dagen typisk også starter tidligt med morgengymnastik i Cramers Studie. Jeg havde også en periode, hvor det var et must for mig at ligge og kigge på Instagram eller Facebook inden sengetid. Jeg kunne virkelig overbevise mig selv om, at jeg slappede af på denne måde. Faktum er bare, at det er noget fis. Der er absolut ingen grund til at bombardere dig selv med alle de ‘nyheder’ og inputs direkte inden, du hopper i seng. Læg telefon, computer og tv fra dig – og gerne en time inden, du skal sove. På den måde undgår du også at udsætte dig selv for ‘det blå lys’, som hæmmer dit søvndyssende hormon, melatonin. Det kan være svært i starten. Det ved jeg fra mig selv, men som alt muligt andet er det en vanesag. Søvn er vigtigt for dig, og derfor bør du i min optik også prioritere det.

. . . . .

Skriv endelig i kommentarfeltet på Instagram, hvis du har nogle uddybende tanker, du vil dele med mig – eller hvis du har nogle udfordringer, som jeg skal tage med i næste blogindlæg ♡♡

XX ML

Posted in blog, Sundhed

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram