Træning

Manden bag proteinopskrifter.dk

Jeg ønsker, at min hjemmeside skal være en side, hvor du kan finde inspiration til din sunde livsstil, og et sted hvor du kan finde interessante og relevante indlæg om kost og træning. Når jeg selv surfer rundt på forskellige blogs, så værdsætter jeg at læse personlige blogindlæg, hvor jeg får et indblik i en anden persons tilværelse. Af samme årsag ønsker jeg fra tid til anden at have gæstebloggere, som fortæller lidt om deres hverdag, hvor omdrejningspunktet naturligvis er sundhed, kost og træning.

I søgen efter inspirerende mennesker til mine kommende gæsteblogindlæg, ”faldt jeg over” Morten Svane. De fleste af jer kender ham formentlig som manden bag proteinopskrifter.dk. Morten har selv en hjemmeside/blog (klik her), og jeg har afprøvet adskillige af hans proteinrige opskrifter – med stor fornøjelse. Morten og jeg fik arrangeret et møde, og jeg vil nedenfor fortælle lidt om, hvad jeg fik ud af manden 🙂

Hvem er Morten Svane?
Morten er 28 år og bosat i København. Han har en bachelor i Nordiske studier, og han er i øjeblikket i gang med sit speciale på kandidatuddannelsen ”Digital design og kommunikation”. Morten er en mand med mange bolde i luften. Udover studie og proteinopskrifter.dk, har Morten sit eget firma, hvor han bl.a. hjælper forskellige firmaer med digital kommunikation, sociale medier og konceptudvikling. Morten er freelancer for flere firmaer, hvoraf Træningsmagasinet er et af hans projekter.

Proteinopskrifter.dk
Morten startede sin blog op for lidt over et år siden. Morten kom hjem fra et ophold i USA, og idet han havde en lang sommerferie og en masse tid til rådighed, begyndte han at eksperimentere med proteinopskrifter, hvilket han bl.a. blev inspireret af via amerikanske blogs. Igennem en periode blev det en udfordring for Morten at lave en ny opskrift hver dag, og han begyndte at dele sine opskrifter på sin facebook. Efter at have spamet sine venner med adskillige opskrifter – og efter at have modtaget en masse positiv feedback – besluttede Morten sig for at oprette en blog – proteinopskrifter.dk.

Morten & sundhed
Morten har interesseret sig for sundhed igennem mange år. Hans fascination startede i hans barndomsår, hvor han beundrede sin onkel, der var bodybuilder. Igennem årerne har Mortens interesse og nysgerrighed indenfor kost og træning resulteret i, at han igennem de seneste mange år har brugt uendelig mange timer på at læse træning- og kostsrelateret litteratur, samt eksperimenteret på egen krop og vejledet andre.

Gik fra at spise hver tredje time til intermittent fasten (IF)
Morten har som mange andre spist hver tredje timer, og haft et fast måltidsmønstre. Morten så – og ser – mange ulemper ved dette spisemønster, da man hurtigt kan risikere at blive socialt hæmmet, hvis man skal spise hver 2.-3 time. Morten begynder i en periode at eksperimentere med IF, hvor princippet er at man har et spisevindue på 8 timer – dvs. faste 16 timer i døgnet. Efter at have afprøvet IF igennem et års tid, fik Morten ændret sin filosofi omkring mad og spisemønstre. Det handler for Morten ikke længere om, hvornår han spiser – men hvad han spiser. Morten kan fortsat finde på at praktisere IF, men hans fokus har i dag ændret sig til en mere løs tilgang til kost, hvor alt ikke skal klassificeres som forbudt eller tilladt.

Nuværende spisemønstre
Morten spiser i øjeblikket efter princippet ”flexible dieting”, hvor det handler om at tilføre kroppen de nødvendige mængder af protein, kulhydrat, fedt samt fibre i løbet af dagen. Derudover er der et absolut minimum på 200 gram frugt og grønt per dag, hvorefter man i princippet kan spise, hvad man har lyst til. Du skal dog fortsat være opmærksom på, at du ikke overstiger dit daglige energiforbrug. Morten finder sine nye spisevaner enormt befriende, og han har plads til at spise søde sager, hvis behovet opstår. Det er dog vigtigt at pointere, at det ikke betyder, at man blot kan spise en masse usunde sager, men hvis man har lyst til et stykke is, og hvis det passer med ens fastsatte makronutrienter, så vil der ikke være noget i vejen for at spise det. Morten fremhæver ydermere at dette fortsat kan være muligt under en diæt, hvor målet eksempelvis er at tabe sig. Morten synes godt om flexible dieting, da denne gør op med “forbudt og tilladt”, og fokus ligger i stedet på at træffe kvalificerede valg! Morten spiser i dag efter en kombination af flexible dieting og IF. Morten spiser ofte først sit første måltid ved 12 – 14 tiden. Årsagen er bl.a. at han føler sig mere produktiv om morgenen, og da behovet for mad først kommer senere på dagen, ser han ingen grund til at spise før.

Mortens træning
Morten træner som udgangspunkt 4-5 gange om ugen, og hans fokus ligger primært på styrketræning. En typisk træningsuge består af en hybrid mellem upper/lower og et 3-split

  • Dag 1:        Underkrop
  • Dag 2:        Overkrop
  • Dag 3:        Ingen træning
  • Dag 3:        Ryg + biceps
  • Dag 4:        Ben
  • Dag 5:        Bryst, skulder + triceps
  • Dag 6:        Ryg + biceps
  • Dag 7:        Ingen træning

På den måde får Morten stimuleret kroppens muskelgrupper min. 2 gange om ugen. En høj træningsfrekvens på hver muskelgruppe anslås ifølge træningslitteraturen at være optimal.

Gode råd til folket?
Jeg spurgte Morten, om han havde nogle gode råd til mine læsere, og han var meget kontant, da han sagde, at han vil opfodre alle til at være nysgerrige. Det handler om at være nysgerrig og afprøve nye ting, og måske opdager man undervejs, at der rent faktisk findes et alternativ til ens nuværende kost- og træningsvaner. Derudover oplever Morten, at det ofte handler om at nå et specifikt mål, hvorved han mener, at folk har tendens til at være meget målorienteret, hvor han i stedet vil anbefale folk at være mere procesorienteret. Afslutningsvis sagde Morten, at det hele i bund og grund handler om sund fornuft – det handler om at være i balance, hvilket jeg vel kun kan give manden ret i.

Mine tanker efter interviewet med Morten?
Efter interviewet med Morten florerede der en masse tanker rundt i mit hoved. Mortens enorme nysgerrighed minder mig på mange måder om mig selv, og det bekræfter mig i, det jeg allerede gør – når jeg konstant er på jagt efter ny viden, som jeg bl.a. kan afprøve på egen krop. Derudover satte Morten en masse tanker i gang hos mig omkring det at være målorienteret kontra procesorienteret. Mennesket er et projektmenneske, forstået på den måde at vi har en masse projekter kørende, og hver gang vi opnår et projekt, så laver vi et nyt. Nogle mennesker er med garanti bedre til at være med i processen undervejs, og ikke blot fokusere på målet – men jeg er måske en af dem, som fra tid til anden har tendens til at fokusere på målet. Lad mig afsluttet dette blogindlæg med et citat af John Lennon, som måske kan sætte nogle tanker i gang hos dig?

Life is what is happening to you while you’re busy making other plans

// ML

Posted in Sundhed, Træning

Relaterede indlæg

@marielouisecramer

Seneste fra Instagram